Edremit Körfezi'nde Bin 124 Tane Balık Yuvası Yapılacak

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Edremit Körfezi'nde deniz canlılarının korunması ve kanundışı balıkçılık faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla bin 80 adet beton resif bloğu ve 44 adet antitrol bloğuyla suni resif oluşturacak.

Edremit Körfezi'nde Bin 124 Tane Balık Yuvası Yapılacak
Proje yapım anlaşması, İl Müdürü Engin Sancı ve Sina İnşaat Genel Koordinatörü Celal Yılmaz tarafından imzalandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sancı, deniz canlıları için yeni tip habitat oluşturmak ve mevcutları geliştirmek amacıyla denize yerleştirilen yapılar olarak tanımlanan suni resiflerin, son 20 yılda dünya çapında büyük artış gösterdiğini söyledi.

Sancı, "Bu resifler, yerleştirildiği deniz ortamındaki canlılara barınma, beslenme, korunma ve üreme alanı sağlıyor. Ayrıca çevre kirliliği başta olmak üzere aşırı avlanma gibi nedenlerle balıkçılık kaynaklarında küresel çapta gözlenen bozulmaların önlenmesi, su ürünlerinde sürdürülebilirliğin sağlanması ve kaynakların yönetimine ilişkin katkılar sağlamaktadır." dedi.

Balıkesir'de ilk uygulama bölgesi seçilen Edremit Körfezi'nde çalışmalara geçen yıl başlandığını kaydeden Engin Sancı, bin 750 hektarlık alanın resiflendirildiğini, 3 bin 600 adet beton resif ve 120 adet antitrol bloğunun körfezde dört bölgeye atıldığını ifade etti.

Suni resiflerlerin 1980'li yıllara kadar balık üretimini arttırmak için inşa edildiğine dikkat çeken İl Müdürü Sancı, "Son yıllarda ise su kalitesini geliştirme ve ekosistemi yenileme gibi çevreci ve korumacı konular, yapay resif projelerinin amaçlarının belirlenmesinde öncelik kazanmıştır. Japonya ve ABD, dünyada en eski uygulamaların bulunduğu ve yapay resif uygulamalarının en yoğun yapıldığı iki ülkedir. Avrupa'daki resif çalışmaları ise son 30 yılda gelişmiştir ve uygulamaları devam etmektedir." şeklinde konuştu.