Balkan Starları TRT’nin “Balkan Şöleni’nde Buluştu

TRT, balkan ülkelerinin en sevilen seslerini dostluk ve barış temasıyla müzikli bir şölende buluşturdu.

Balkan Starları TRT’nin “Balkan Şöleni’nde Buluştu
“Balkan Şöleni” adlı program Makedonya'nın başkentindeki Üsküp Meydanı’nda yapıldı. Balkan Halk Ezgileri’ni, en sevilen seslerden, dev bir senfoni orkestrası eşliğinde dinlemek Üsküplü müzikseverler için unutulmaz bir tecrübe oldu. “Balkan Orkestrası”, katılımcı ülkelerin senfoni orkestralarından seçilen sanatçılardan oluştu.

Sevilen sanatçılara eşlik eden orkestranın yönetimini Hakan Şensoy yaparken, müzik direktörlüğünü ise ünlü müzisyen Cihat Aşkın üstlendi. Balkan halk ezgileri, senfoni orkestrasının icrasına uygun olarak revize edildi. Balkan starları ise ülkelerinin en sevilen halk ezgilerini yepyeni bir yorumla seslendirdiler.

Müzik şölenine ülkelerinin sevilen sanatçıları olan Makedonya’dan Esma Recepova, İsmail Lumanovski, Bosna Hersek’ten Hanka Paldum; Bulgaristan’dan George Hristov ve Teodosii Spassov, Arnavutluk’tan İrma Libohova, Yunanistan’dan Christos Papadopoulos, Hırvatistan’dan Mirko Svenda Ziga, Sırbistan’dan Ksenija Mijotovic, Kosova’dan Shkurte Feyza, Türkiye’den ise Suzan Kardeş, Şükriye Tutkun ve Serkan Çağrı katıldılar. Müzik şöleni Makedonya Radyo Televizyonu ve diğer Balkan ülkeleri televizyonlarının yanı sıra TRT 1, TRT Müzik, TRT Avaz kanallarından canlı olarak yayınlandı.

ŞÖLENE KATILAN SANATÇILAR DUYGULARINI HABER AJANSIYLA PAYLAŞTI
TRT’nin organizasyonuyla düzenlenen Balkan Şöleni programına katıldığı ve bu büyük projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden dünyaca ünlü ses sanatçısı ve Balkanların Divası Esma Recepova, “Türk halkına yüreğimden selamlar gönderiyorum. Hayatım boyunca daha güzel bir dünya için çalıştım. Müziğimle, birlikte yaşama, hoşgörülü olma gibi konulara atıf yapmaya çalıştım. Ne güzel bir şey bu Türkiye’nin yaptığı. Bizi bir araya topladı. Bu olay Balkanların barışı için önemli bir adım. Umarım bu gibi organizasyonlar çoğalır. İlk durak olarak Üsküp’ün seçilmesi çok isabetli oldu.” dedi.

Arnavutluk’un önde gelen sanatçılarından biri olan İrma Libohova düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Balkanlarda Sanat rüzgarını estirdiği için Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bu gerçekten çok güzel ve manidar bir proje. Balkan savaşlarını 100. yılında müzikle anmak kadar güzel bir şey yok. Biz 2 gün Balkanların en iyi sanatçıları olarak beraber yaşadık. Çok güzel anılarımız oldu. Eğer biz bunu başarıyorsak halklar da daha da iyisini başarabilirler.” dediBosna Hersek’in hatta eski Yugoslavya topraklarının ünlü ses sanatçılarından biri olan Hanka Paldum da Balkan Şölenine övgüler yağdırdı. Çok mutlu olduğunu belirten Paldum şöyle konuştu: “Çok güzel bir organizasyon oldu. Mükemmel bir çalışma olmuş. Balkanların en iyi sanatçılar bir araya getirilerek barış mesajları verildi.

Umarım bu sevgi ve barış kervanı burada durmaz, Balkanların diğer merkezlerinden de geçer ve dünyaya yayılır.” Kosova’nın ünlü ses sanatçısı Şkurte Feyza ise duygularını şu cümlelerle ifade etti; “ Bu gece için hazırlanırken çok güzel anılarımız oldu. Daha önce benim böyle bir fırsatım olmadı. Bu organizasyon vasıtasıyla çok güzel bir mesaj yollanıyor. İnsanlar birbirleriyle görüşmeli, beraber çalışmalılar. Böylece çok daha güzel bir dünyaya kavuşuruz, hayat ise daha da yaşanabilir hale gelir.”

Balkan Şöleni’ne katılan Türkiye’nin meşhur klarnet virtüözü Serkan Çağrı da Balkanların göbeğinde, Üsküp’te yaşanan bu duygu seline sessiz kalamayacağını ve duygularını ifade etmek istediğini dile getirdi; “Osmanlı döneminden bugüne kadar yaşayan ortak bir kültür var bu topraklarda. Bu ortak kültürün simgelerinden birisi müzik. Balkanların en ünlü sanatçılarıyla 2 gündür ortak geçmişimizi konuşuyoruz. Verilebilecek en iyi mesajı veriyoruz. Bu gece TRT’nin böyle güzel bir şeye öncülük etmesi bizim için gurur verici. Benim sülalem de Balkanlardan göç etmiş. Burada bulunmaktan ve burada müziğimi icra etmekten çok memnunum.” dedi.

Ünlü Yunan besteci ve şarkıcı Christos Papadopoulos ise şunları söyledi; “Çok güzel bir birliktelik yaşadık. Bestelerimde ben bu konuya çok önem veriyorum. Biz hepimiz ilk önce insanız. Tarihi ve siyaseti bir kenara bırakıp birlik ve beraberliği konuşmalıyız. Ne kadar güzel bir gece yaşadık. Müzikle beraber bir araya geldik ve barış ve sevgi mesajları dağıtıyoruz. Bu birlikteliğimiz bu gece balkanları da birleştiriyor.”Hırvatistan’ın ünlü ses sanatçısı Mirko Svenda Ziga ise şunları söyledi; “Ben bu fikri çok beğendim. TRT’ye çok teşekkür ederim. Bu gibi organizasyonları daha sık olmalıdır. Mesela senede iki defa olsa daha da güzel olur. Böylece sanat ve sanat üzerinden verilen mesajlar daha aktüel olup siyasi gerginlikleri unutulur.” şeklinde konuştu.

Türkiye’den gelen sanatçılardan Suzan Kardeş’in görüşleri ise şu şekilde; “Bu organizasyon Dünya Dostluk Gününde yapılması çok manidar oldu. Tabi TRT’nin bu konudaki başarısı çok büyük. Türk olduğumdan dolayı bu gece bir daha guru duydum. Gece boyunca kendimi çok iyi hissetim.Çok güzel anlar yaşadık. İnşallah tekrar beraber oluruz.”