Chp Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt: Bu demokrasinin ayıbıdır

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın duruşmalara katılamayacak olmasını, “Bu demokrasinin ayıbı, halkın oylarıyla seçilmiş arkadaşlarımızın bırakın özgürlüğü, ifade vermekten men edilmesi bir insanlığın ayıbıdır.

Dünya bize gülüyor” diyerek değerlendirdi. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek, Ömer Faruk Kalkancı isimli vatandaşın başından geçen bir olayı anlattı. Kalkancı’ya ait 21 adet büyükbaş hayvanın 3 Eylül tarihinde hayvan pasaportları ile birlikte 14 Eylül tarihinde hayvan sevklerine mahsus yurt içi veteriner sağlık raporunu alarak Kocaeli’nde akrabası bulunan Hakan Kalkancı’nın işletmesine sevkini yaptığını belirten Ensar Öğüt, bu vatandaşın sevkiyatı ise kötü niyet olmadan Kocaeli yerine daha kolay besleneceği düşüncesiyle Silivri Büyüksinekli Köyü’ndeki bir akrabasının işletmesine yaptığını söyledi.

Silivri İlçe Tarım Müdürü Hasan Güven’in ise yazılı bir talimat ile hayvanların sağlık raporu olmasına rağmen, sağlık raporu yokmuş gibi göstererek İstanbul Hadımköy’de bulunan Çekmece Et ve et Ürünleri A.Ş. tesislerine getirilerek kesilmesi talimatını verdiğini belirten Öğüt, bunun üzerine birçok yetkili ile görüştüğünü, hatta İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu da arayarak durumu aktardığını kaydetti.

Vali Mutlu’nu ise hayvanlarda herhangi bir hastalık olmaması durumunda olayı çözeceklerini kendisine ifade ettiğini söyleyerek, “Arnavutköy Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Uğur isimli Emniyet Müdür Yardımcısı’nın başkanlığında bir polis ekibi geldi. Olaylara müdahil oldular ve mahkemeden herhangi bir karar gelmeden kesim işleminin yapılmasına müsahade edilmeyeceğini söyleyerek devletin güvencesini vermişlerdir” dedi.

Hayvanların sahibi Ömer Faruk Kalkancı’nin ise hayvanlarını kestirmek istemediğini, çünkü Kurban Bayramı için getirilen hayvanların tanesinin 6 bin TL’ye satılacağını, beslenmeden kesimi yapılması halinde ise etinin fiyatının 2 bin TL olacağını yetkililere aktardığını söyledi.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nden Yürütmeyi Durdurma kararı da geldiğini aktaran Ensar Öğüt, kendilerinin ise içeride sorunun çözümü için uğraştığı bir sırada, hayvanların kesilmeyeceğin garantisi veren Arnavutköy Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile İlçe Tarım Müdürlerinin işbirliği yaparak hayvanları kestiklerini söyledi.

Mahkeme kararının hiçe sayılarak vatandaşın gözü önünde hayvanların kesildiğini söyleyen Öğüt, hayvanların sahibi Kalkancı’nın ise kendi rızası olmadan hayvanların kesilmesi üzerine gözyaşlarına boğulduğunu aktardı.

Basın toplantısı sırasında hayvanlarla ilgili mahkeme kararını, Silivri İlçe Tarım Müdürlüğü yazısını ve hayvanlarla ilgili tutanak ve sağlık raporunu da gazetecilerle paylaşan Ensar Öğüt, yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla sağlık raporu alan hayvanların Türkiye’nin her yerinde satılabilmesinin sağlanmasını istedi.

Konuyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazdığını ifade eden Ensar Öğüt, “Sayın Başbakan’dan istirham ediyorum, Tarım Bakanı’nı derhal görevden alın. Bu Tarım Bakanı Türkiye’de kaos oluşturuyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir bakan Kurban Bayramı’nda hayvan ithal ediyor” diye konuştu.

BU DEMOKRASİ AYIBI
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Ensar Öğüt, bir gazetecinin Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın mahkeme duruşmalarından belli bir süre men edilmesini hatırlatması üzerine, “Bu demokrasinin ayıbı, halkın oylarıyla seçilmiş arkadaşlarımızın bırakın özgürlüğü, ifade vermekten men edilmesi bir insanlığın ayıbıdır. Dünya bize gülüyor” cevabını verdi .
Kaynak: İHA