KKTC'nin Enerji Master Planını Türkiye Hazırlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC)'nin enerji master planını hazırlamak istediklerini söyledi.

Bakan Yıldız, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile makamında biraraya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Yıldız, KKTC'nin rüzgar ve güneş bakımından zengin kaynaklara sahip olduğunu belirterek, KKTC'nin enerji master planını hazırlamak istediklerini söyledi.

Ada açıklarında yürütülen sondaj çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Yıldız, Türkyurdu 1 Kuyusu'nda 4 bin 75 metreye inildiğini ancak petrol ve doğalgazla ilgili bir sonuca henüz ulaşılmadığını kaydetti.

İkinci sondajın karada yapılacağını aktaran Yıldız, bu sondajın ardından yeniden denizde sondaj çalışmalarına devam edileceğini kaydetti.

BOTAŞ'ın al ya da öde yöntemi nedeniyle almadığı gaz için 3 milyar lira ödediği yönündeki haberlerin aktarılması üzerine Bakan Yıldız, "Bu yılın sonunda Türkiye ile Rusya arasındaki 'al ya da öde' anlaşması ile söz konusu olan doğalgaz miktarları sıfırlanacak. Türkiye'nin al ya da ödeden dolayı kullanmadığı 1 metreküp gaz olmayacak. Burada 1 dolarlıkta fazla para da ödemeyecek. 2012 yılının sonuna kadar Rusya ile al ya da ödeden dolayı bir miktar kalmayacak." dedi.

Bakan Yıldız, 2014'te Türkiye'de parası ödenip de alınmamış gaz kalmayacağını kaydetti.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ise da Bakan Yıldız ile aralarında verimli bir görüşme gerçekleştiğini ifade ederek, Türkiye ile KKTC arasında deniz altına kablo döşenerek elektrik iletimi projesi konusunda çalıştıklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynakları mevzuatı konusunda Türkiye'nin tecrübesinden yararlandıklarını belirten Atun, enerji alanındaki işbirliğinden memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.