Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın: ''İlk teklif edeceğim kişi Kemal Sunal olurdu''

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu yıl 49'uncusu düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri başkanlığı için, ''Kemal Sunal yaşasaydı, ilk teklif edeceğim kişi olurdu'' dedi.

Akaydın, Talya Otel'de düzenlediği basın toplantısında, belediye kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bu yıl 49'uncusu düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne yönelik eleştirilerden pek rahatsız olmadığını belirten Akaydın, Hülya Avşar'ın jüri başkanı olmasının eleştirildiğini, bunu da yadırgadığını kaydetti.

Hülya Avşar'ın entelektüel yaşamı ya da özel hayatının kendisini ilgilendirmediğini dile getiren Akaydın, ''Şimdi size sorsam daha önceki yıllarda jüri başkanı kimdi diye, popüler düzeyde olanları hatırlarsınız. Hülya Avşar'ın sanatını eleştirme hakkını kimsede görmüyorum. O zaman sevdiğim bir arkadaşım Levent Kırca'nın da eleştirilecek yanları olurdu. Ama bugün Kemal Sunal yaşasaydı, ilk teklif edeceğim kişi olurdu'' dedi.

Halkın sevdiği sanatçıları festivale taşıdıklarına işaret eden Akaydın, bu tür eleştirileri insanları ötekileştirme gayreti olarak gördüğünü kaydetti.

Adana'da yapılan Altın Koza Festivali'nin Altın Portakal'a yakın bir tarihte düzenlenmesini de etik bulmadığını dile getiren Akaydın, ''Ayıplı bir durum. Neticede Altın Koza da değerli bir festival, ama festivalin düzenlenme tarihinin ekim ayına yaklaştırılması etik değil'' diye konuştu.

-Oktoberfest festivali eleştirileri-

Belediye olarak önemli yatırımlara imza attıklarını dile getiren Akaydın, 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini, ciddi kaynakları olmamasına rağmen yatırımların büyük kısmını yap, işlet, devret modeli ile yaptıklarını anlattı.

Belediyede çok fazla personel olduğu belirten Akaydın, belediyenin personeline maaşını zamanında ödeyememelerinin doğru olduğunu bildirdi. Eski belediye başkanlarından Hasan Subaşı zamanından kalma tazminatını ya da ikramiyesini alamayan belediye işçilerine 11 milyon lira borçları olduğunu, bunu bugün 1.5 milyon liraya indirdiğini kaydeden Akaydın, taşeron firmaların işçilerine de 1-2 ay gecikmeli olarak maaşlarının ödendiğini, geçen bayramda bazı taşeron firmalara para aktarılamadığı için bir ay gecikme olduğunu anlattı.

Belediyenin personel sayısının artmasının doğru olduğunu savunan Akaydın, bunun üreten bir belediye olmalarından kaynaklandığını ifade etti.

Akaydın, Büyükşehir Belediyesi'nin birçok hizmetini kendisinin üreterek gerçekleştirdiğini, bu şekilde tasarruf sağladıklarını söyledi.

Akaydın, kültürel etkinliklere ağırlığı verdiklerini, ancak zaman zaman çeşitli eleştirilere maruz kaldığını söyledi.

Antalya'da düzenlenen Almanların bira festivali ''Oktoberfest'' hakkında da çeşitli eleştiriler yapıldığını dile getiren Akaydın, ''Oktoberfest'i belediye yapmıyor, ama yapılması için önayak oluyoruz. Oktoberfest'e belediye bir kuruş ödemiyor, bir kuruş da almıyor. Kim ne derse desin Oktoberfest'ten gurur duyuyorum. Yılda 2,5 milyon Alman turisti ağırlayacaksınız, Almanların bütün dünyada yapılan çok ünlü bir etkinliğini yapmayacaksınız'' diye konuştu.

Halkı alkollü içki tüketimine sevk ettiği gerekçesiyle müfettiş soruşturması geçirdiğini kaydeden Akaydın, ''Müfettiş bile bu duruma güldü. Belde belediyelerinde de bağ bozma festivalleri düzenleniyor ve festivallerde şarap içiliyor. Bu konu siyasi bir konu'' diye konuştu.

Festivalden büyük zevk aldığına işaret eden Akaydın, ''Kimseye bira tüketimi konusunda zorlama yapılmıyor. Ama isteyen bira içebiliyor. Ayrıca biranın bedava dağıtılmıyor, parayla satılıyor. Bu bir kültürdür. Antalya turistik bir kenttir. Bu tür festivallere de açığız. Bu nedenle festivalin düzenlenmesini doğru buluyorum'' diye konuştu.

Başkan Akaydın, her metropol kentte olduğu gibi Antalya'da da trafik sorununun yaşandığına işaret ederek, ''Ulaşım sorununun sebebi toplu ulaşımdır. Bu sorunu çözmek için kamulaştırma yönünde çalışma içine girdik, ama mecliste izin vermediler. Toplu ulaşım kamu hizmetidir'' dedi.

Akaydın, kentte kırmızı otobüslerin sayısını artırma yönündeki kararından vazgeçmediğini, seçim öncesi olması nedeniyle uzlaşmacı bir yıl geçirmek istediğini belirtti.

-Aday gösterilmezse amatör siyaset yapacak-

Akaydın, sağlığı elverdiği, halk desteklediği ve partisi de aday gösterdiği takdirde yeniden aday adayı olduğunu vurgulayarak, partisi kendisini aday gösterirse yarışta yer alacağını, göstermediği takdirde de siyaseti amatör olarak yapacağını kaydetti.

Yerel seçimlerde Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'in büyükşehir belediyesi için aday adayı olduğunu duyduğunu ifade eden Akaydın, Evcilmen'in deneyimli bir kişi olduğunu ve politikanın da yarışarak yapılması gerektiğini belirtti.

Akaydın, kendisinin yaptırdığı ankette partisi ile kendisinin oyunun aynı olduğunu, en yakın rakiplerinden de 5 puan önde gözüktüklerini söyledi.

Başkan Akaydın, Batı Çevre Yolu'nun yapılmaması için engel çıkardıkları iddiaların doğru olmadığını kaydederek, ''Bir belediye başkanı hizmeti engelleme çalışması içine giremez. Yolun kamulaştırma yöntemiyle yapılması gerekir. Bölge ile ilgili bazı kaygılarım var'' diye konuştu.

Kentte yapılması planlanan stat konusunda, projenin Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca yapılmasını beklediklerini dile getiren Akaydın, ''Her türlü siyasi odakla Antalya'nın yararına olacak her şeyi yapmaya hazırım. Ama zararına olacağına inandığım bir konunun oy kaybı olsa bile karşısında olurum'' dedi.

Antalya EXPO 2016 ile ilgili bazı endişeleri olduğunu ifade eden Akaydın, kendisinin icra kurulunda yer almasına rağmen kimsenin kendisinin fikrini almadığını öne sürdü. EXPO 2016'nın Türkiye Cumhuriyeti'nde yapılmış en önemli etkinlik olacağını savunan Akaydın, etkinlik ile ilgili henüz somut bir çalışmanın olmamasından dolayı kaygı duyduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA