CHP’li Fırat’ın Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirmesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, 2012-2013 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, eğitim öğretim yılının sorunlu başladığını söyledi.

CHP’li Fırat’ın Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirmesi
CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, öğretmen ve öğrencilerin yeni eğitim öğretim yılını kutlarken, hükümete eleştiriler yöneltti.

Salih Fırat, eğitim sisteminin gereksinimleri dikkate alınmadan, konunun uzmanlarına ve muhataplarına danışılmadan, tüm itirazlara rağmen tamamen ideolojik gerekçelerle çıkarılan yasal düzenleme sonucu uygulamaya sokulan 4+4+4 olarak eğitim sistemi nedeniyle, eğitim öğretim yılının sorunlu başladığını kaydetti.

İdeolojik gerekçeler bir yana, herhangi bir alt yapı hazırlığı yapılmadan 4+4+4 sisteminin tüm ülkede uygulamaya sokulduğunu anlatanSalih Fırat, şöyle konuştu: "Bütün bir sistemin köklü değişimini öngören yasal düzenlemeler uygulanırken, sistemin yaratacağı sorunların ve eksikliklerin tespiti amacıyla pilot bölge uygulamasına gidilmesi gerekirdi." Okulların fiziki yapısının yeni eğitim sistemini karşılayabilecek durumda olmadığını anlatan Fırat, şunları söyledi: "Geçen yıllara oranla ilk kez okula başlayacakların sayısının iki katına çıkmış olması nedeniyle, fiziki koşulları eğitim için uygun olmayan mekanların derslik haline getirilmesine, 1. sınıflarda her bir derslikteki öğrenci mevcudunun 60’tan fazla olmasına neden olmuştur. Mevcudu 60’tan fazla olan ve psikolojik gelişmişlik düzeyleri birbirlerinden çok farklı olan öğrencileri eğitecek öğretmenlerimizden çok verimli olmalarını beklemek bilimsellikten uzak bir yaklaşımdır. Liselerdeki derslik sayısının yetersizliği nedeniyle kayıtlar alınamamış olduğundan, birçok öğrenci liseye başlayamamış ve bu sorun henüz çözüme kavuşturulamamıştır. 4+4+4 sistemi nedeniyle sınıf öğretmenlerinin azımsanmayacak miktarı norm fazlası durumuna düşmüştür. Çığ gibi büyüyen sorunlar nedeniyle eğitimde özelleştirmenin önü açılacaktır. Bu eğitim sistemi, bir neslin heba olmasına neden olacaktır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi temel dileğimdir.”
Kaynak: İHA