Burdur'da Bölge Planı Hazırlık Toplantısı Yapıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın , bölgenin ihtiyaçları ve önceliklerini belirlemek ve yeni bölge planını oluşturmak amacıyla sürdürdüğü hazırlık toplantılarına Burdur'un Yeşilova ve Karamanlı ilçelerinde devam ettiği bildirildi.

BAKA'dan yapılan yazılı açıklamada, ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının ilgi gösterdiği toplantılarda tarım, hayvancılık, tanıtım, turizm, hayvansal ve tarımsal üretim sanayisini geliştirmek, arazi toplulaştırılması, ürün pazarlaması konularının ele alındığı belirtildi.

Antalya, Burdur ve Isparta'nın stratejik yol haritasını oluşturmak amacıyla sürdürülen bölge planı hazırlık toplantılarında Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan, Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Candan ile uzman Mustafa Nalçacıoğlu'nun katılımcıları bilgilendirdiği ifade edilen açıklamada, kalkınma ajanslarına bölge planı için yetki verildiği, tüm halkın katılımıyla yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri, belediyeler, iş adamlarının katılımlarıyla bölge planının hazırlanacağı, çalışmaları yaklaşık 1,5 yıl sürecek olan bölge planına tüm katılımcıların katkılarının beklendiği kaydedildi.

Toplantıya Yeşilova Kaymakamı Mustafa Altınpınar, Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, Güney Belediye Başkanı Cemal Altay, İl Genel Meclisi Üyesi Ali selek ile kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Yeşilova'da eğitim, turizm ve ulaşımın önemli sektörler olduğunu ifade eden katılımcılar, Salda Gölü ve Salda Kayak Merkezi ile ilçenin 4 mevsim alternatif turizm potansiyeli bulunan önemli bir turizm merkezi olabileceğine dikkat çekti. İlçede turizm, eğitim, tarım ve hayvancılık alanlarında stratejik hedefler belirlemesi istendi. Tanıtım ve konaklama sorunlarını ifade eden katılımcılar, ilçeye spor salonu kazandırılması ve gölde su sporları yapılabilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Yeşilova'nın en zayıf yönlerin göç veriyor olması nedeniyle iş gücü ve teşebbüsçü eksikliğiyle demografik yapı, bölünmüş araziler, yatırımcı gelmesi için altyapı eksikliği olduğu vurgulanan toplantıda, tanıtım öncesi ilçedeki altyapı eksikliğinin giderilmesi gerektiği kaydedildi.''

Karamanlı'daki bölge planı hazırlık toplantısına ise Karamanlı Belediye Başkanı Mehmet Özger, İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Çelik, İlçe Emniyet Amiri Ahmet Demir ile kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin katıldığı dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Karamanlı'da tarım ve hayvancılık ile bu alanlardaki ürünlerin pazarlanmasında ve mermer ocaklarının atıklarında büyük sıkıntılar yaşandığı ifade edildi. Karamanlı'nın önemli sorunlarının tarım ve hayvancılıktaki ürünlerin tam anlamıyla pazarlanmaması, yaşlı nüfus nedeniyle işçi bulunamaması, sulama ile mermer atıklarından oluşan sıkıntılar olduğu ifade edildi. Katılımcılar arazi toplulaştırılması, baraj suyunun yer altına alınması, hayvancılık organize sanayi bölgesinin gelişme için çok önemli olduğunu gündeme getirdi.

Eğitim sonrasında genç nüfusun göç ettiği ve ilçede en genç çiftçinin 50'li yaşlarda olduğunu ifade eden katılımcılar, Karamanlı'nın süt ile tıbbi aromatik bitkiler anason, kişniş ve kimyon üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Karamanlı'da tarım ile hayvancılık ürünlerinin katma değer katılarak satılması için işleme entegre tesislerin açılmasının önemi vurgulanan toplantıda ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.''
Kaynak: AA