Köylüye Haciz İddiaları

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, salma parasını ödeyemeyen köylüleri icraya veren Karamusa Köyü Muhtarı Şeref Akkaş, kendisini şikayet edenlere karşı cevap vererek açıklamalarda bulundu.

Köylüye Haciz İddiaları
Olayın yaşandığı Karamusa Köyü Dedeler Mahallesi'nde bulunan 600 metre uzunluk, 6 metre genişliğindeki karayoluna döşenen toplam 3600 metrekarelik parke yol yapımı için salma yapılarak, her hane başına 600 TL para ödenmesi istenmiş, ancak parke yolun yapımı tamamlanmasının ardından salma paralarını ödemeyen bazı mahalle sahiplerine Köy Muhtarlığı tarafından 600 TL haciz gönderilmişti. İlk etapta 5 kişiye haciz gönderilirken Köy Muhtarı Şeref Akkaş ise köylülerin iddia ve eleştirilere cevap verdi. Muhtar Akkaş, köylülerle yol çalışmasından önce bir araya geldiklerini ve köylülerin her ay 50 TL ödemeyi kabul ettiklerini belirtti.

Tüm köylüye de bu kararın iletildiğini belirten Akkaş, parayı ödemeyenlerden 'Maksut Dde, Mehmet Kaya ve Halit Dede'nin' daha öncede kendisini Çaycuma kaymakamlığına şikayet ettiklerini söyledi.

Muhtar Akkaş, şöyle konuştu: "Şikayetlerinde, Özel İdare’ye ait ana yola parke taşı döşemesinden dolayı 'Salma' adı altında para istediğini, parke taşı, kumu ve çimentosu devlet tarafından verilen, yol için köy muhtarlığına gelen malzemelerin para karşılığı bazı şahıslara satıldığını iddia etmişlerdir. Şikayet konuları hakkında tahkikat yapıldı. Köyü kadar bilirkişi ile incelemeye gelindi. Beni şikayet edenlerden bu parayı ödeyemeyeceğim yerine 'muhtar para yedi' iddiasında bulunmalarını isterdim. İki yıl kadar önce yapılan bir toplantıda Dedeler Mahalle yollarının genişletilmesi, kanalların beton yapılması, genişlenen yolların parke taşıyla döşenmesi konusunda mahalle halkı olarak karar alıp hane başına 600 TL katkı payı alınması için karara vardık. Bunu Köy kararına dönüştürdük. 01 Ekim 2010 ayından itibaren ayda 50 TL taksit vererek bir yılda ödenmesi için karar aldık. Bunu Dedeler Mahalle halkından tahsil edip şimdiye kadar takriben 5bin 500-6 bin metrekare parke taşı döşendi. Mahallenin tamamı yaklaşık 10 bin metrekare kadardır. Kenar bordürlerinin inşaatı bitti. Sadece parke taşı döşenmesi kaldı. Çalışmalar malzeme aldığımız sürece devam etmektedir. İl Özel İdare tarafından bana parke taşı verilmedi. Dedeler Mahallesi için keşif özeti yapıldı. Vatandaştan aldığımız katkı ile işçilik ücretiyle parke taşı ve çimento parası ödedik. Çaycuma Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından muhtarlığıma imkanlar ölçüsünde 600 Metrekare parke taşı verildi.

Biz ise 5500-6000 Metrekare parke taşı döşedik. Köyümüzde mahalle mahalle çalışma yapmaktayız. Her mahalle kendi üzerine düşen katkı payı miktarını ödemektedir. Dedeler Mahallesi'nde şikayetçi ile birlikte katkı payını ödemeyen 8-10 kişi bulunmaktadır. Bunlar 2010 yılından bu tarafa hiç katkı payı vermemişlerdir. 2010 yılında yapılan toplantıda katkı payı ödemeyenlerin hepsi vardı. Kendilerine katkı payını ödemeleri için tebligat gönderdim. Ama şimdiye kadar kulak ardı etmişlerdir. Hepsinin katkı payını ödeyecek güçleri vardır. Durumu zayıf olan kişi bile katkıda bulunmuştur. 8-10 kişi bana muhalefetlik yapmaktadırlar. Yapılan yoldan da araçları ve kendileri rahat rahat geçmektedirler. Yetkilerimiz bellidir. Yaptığımız harcamalar bellidir. Yapılan iş de bellidir. Şikayetçiler evden çıkıp parke taşı üzerine basmaktadır. Yol Özel İdare’nin diye katkı parası vermemektedirler. Gazetelere verilen beyanlarda haklılığım ortadadır.” Karamusa Köyü Muhtarı Şeref Akkaş köylünün 600 TL ödeyecek gücü olduğunu ısrarla belirtirken, bu parayı tahsil etmek için ise gereken yasal haklarını kullanmaktan çekinmeyeceğini de ifade etti.

Yol çalışması ve köydeki diğer hizmetlerin de durmayacağını belirten Akkaş, “İhtiyar Meclisi köy işlerini en ziyade lazım olandan başlayarak bir sıraya koyar ve biri yapılıp bittikten sonra sırasıyla, hepsini köylüye gördürmeye çalışır. Evvel yapılması lazım gelen sağlık, yol, okul işlerini geri bırakıldığı haber alınır veya şikayet edilirse köyün bağlı olduğu kaymakam veya vali tarafından gösterilen yolda yapılır. Biz İhtiyar Heyeti olarak köylünün isteğini yerine getirerek köyümüzü parke taşı ile döşedik. Katkı payı olan 600 TL’yi ödeyecek güçleri vardır. Biz Muhtarlık olarak döşenen parke taşı borcunu nasıl ödeyeceğiz? Köylümüzün katkı yapması lazım. Şikayetçiler ise kendi aralarında, katkı payının verilmemesi, yapılan yolun Özel İdare’ye ait olduğunu söylemişlerdir. Bende kendileri hakkında yasal olarak haklarımı kullanacağım.” Muhtar Akkaş, hizmetlerin durmayacağını ve yola devam edeceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA