Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in eşbaşkanlığında başladı.

Başbakan Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada, 2011 sonunda başlatılmış olan serbest ticaret anlaşması müzakelerinde önemli bir aşamaya gelindiğini belirtti.

Erdoğan, "Bunu da aramızdaki ekonomik ilişkilerin bir mihenk taşı olarak görüyoruz ve yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacminin 2015'te 20 milyar dolar hedeflediğini ancak bu rakamın henüz 6,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Erdoğan, İnanıyorum ki serbest ticaret anlaşması ile bu bir sıçrama yapacaktır. Onun için ekonomi bakanlarımızın bu konuda çok daha sıkı bir çalışmanın içine girmesi gerekiyor. Ve Türk işadamlarının özellikle Ukrayna'nın ekonomik hayatında güçlü varlık göstermelerini, büyük projelerde yer almalarını arzu ediyoruz" dedi.

Erdoğan, "Bu konuda yatırım ajanslarımızın birbirleri ile ilişkilerini çok önemsiyoruz. Ve Başbakan Yardımcım (Ali) Babacan ile Sayın (Sergey) Tigipku arasındaki Mayıs 2012'de Kiev'de düzenlenen Ticari ve Ekonomi İşbirliği Komisyonu ile İş Konseyi toplantılarının düzenli olarak yapılmasına da önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

"KARADENİZ'DE İKİ ÖNEMLİ KOMŞUYUZ"
İki ülkenin toplamda 120 milyonluk nüfuzları, geniş yüzölçümleri, zengin toprakları, sınai, teknolojik birikimleri ile bölgelerinde öne çıktığını söyleyen Erdoğan, "Karadeniz'de iki önemli komşuyuz" dedi.

Erdoğan, "Bu konumları sebebiye Türkiye ve Ukrayna'nın geleceğe yönelik ortak hedefleri ve ortak çıkarları, aralarında daha yakın ilişkiler kurmalarını gerektiriyor. 2003 yılı hedeflerimiz arasında o zaman, uluslararası ilişkilerde Ukrayna'nın ilişkilerimizi geliştireceğimiz öncelikli ülkelerden biri olarak belirlemiştik" diye konuştu.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi ilişkilerimizi belirli bir plan ve öncelik sıralaması çerçevesinde somut projeler temelinde geliştirmek amacıyla kurduk.

Esasen iyi bir mecrada ilerlemekte olan işbirliğimize konsey çalışmaları ile en üst düzeyde yön ve hız vereceğimize inanıyorum. Ve bu noktada ülkelerimiz arasında kişi, mal ve sermayenin serbest dolaşımının önündeki engelleri kaldırırak ekonomik bütünleşmeyi sağlamayı temel hedef olarak belirledik.

"Geçtiğimiz yıl Türkiye ziyaretinizde imzalamış olduğumuz vize muafiyeti ile ilgili anlaşma 1 Ağustos 2012 itibariyle yürürlüğe girdi. Tabi bu da çalışmalarımızın somut bir örneğidir." "Bildiğiniz gibi Karadeniz'deki kıyı bölgelerimizi kapsayacak şekilde bölgeler arası işbirliği programının hayata geçirilmesi üzerinde bundan önceki konsey toplantısında mutabık kalmıştık. Aslında bu Ukrayna'da kısa süre önce teşkil edilen Bölgesel Kalkınma Fonu'nun hedefleri ile de paralellik arz ediyor. Ancak bu çalışmalarımızı istenen hızda ilerletemiyoruz. Bu projeye ilişkin yapılmasını önerdiğimiz teknik düzeydeki istişarelerin bir an önce gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz." "KIRIM KARADENİZ HAVZASINDA EKONOMİK ÇEKİM NOKTASI OLABİLECEK DURUMDA" Türkiye-Ukrayna ilişkilerinde ulaştırmanın çok önemli bir unsur olduğuna vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Ülkelerimiz yeni ulaştırma koridorlarıyla ikili ve bölgesel entegrasyonunun gelişiminde önemli rol oynayabilecek potansiyele sahip" dedi.

Erdoğan, "Tabi bu alandaki işbirliği imkanları Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Anatoliy Mogilov'un Nisan ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında da ele alınmıştır. Sinop-Yalta feribot hattı başta olmak üzere Kuzey-Güney koridorunda ulaştırma hatlarının çeşitlendirilmesine önem veriyoruz. Tabi yeni oluşturulan projeleri değerlendirirken, elbette konunun ticari karlılık boyutunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor" diye konuştu.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Kırım Özerk Cumhuriyeti yeni ulaştırma projeleri dışında, tarım, sanayi ve yenilenebilir enerji alanlarında önemli bir potansiyele sahip. Ülkemiz ile ukrayna arasında bir yatırım ve ticaret köprüsü olarak gördüğümüz Kırım, esasen Karadeniz havzasında bir ekonomik çekim noktası olabilecek durumda" "Kırım'da karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğmuz sektörleri tespit ederek, bu alanlarda ortak projeler gerçekleştirmemiz her iki tarafın da kalkınmasına hizmet edecektir. Sayın Mogulov'un bu bakımdan ülkemize ziyareti faydalı oldu. Yarın kendisi ile yapacağımız görüşmede de bu işbirliği imkanlarını tekrar ele alacağız. Bu konuda Türk ve Ukraynalı iş adamlarımızı da bir araya getirebiliriz. Aynı şekilde Kırım'da birlikte kurmayı planladığımız organize sanayi bölgesini, bölgedeki ortaklığımızın önemlibir başlangıç projesi olarak görüyoruz. "
Kaynak: İHA