68'liler 12 Eylül'ü Konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde 12 Eylül’ün yıldönümü nedeniyle düzenlenen "68’den Bugüne Demokrasi Yolculuğu" paneline katıldı.

68'liler 12 Eylül'ü Konuştu
İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği ve İzmir Milletvekili Musa Çam, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl eski Başkanı Tacettin Bayır, Konak İlçe eski Başkanı Aytekin Tunus ile Konak Belediyesi meclis üyelerinin de katıldığı panelin moderatörlüğünü, Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Erten üstlendi.

Panele CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, Konak Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, Gazeteci-Yazar Mustafa Yalçın, Gazeteci-Şair Okan Yüksel konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, 12 Eylül’ün yıldönümünde 12 Eylül dramını yeniden paylaşmak ve yeniden hatırlamak adına bir araya gelindiğini belirerek, "12 Eylül, sosyal demokrat insanların ve kadroların biçilmesi anlamına geliyor. Bu kadroların tamamına yakını ya cezaevlerinde ya ülke dışına çıkarak, ya verimliliğini yitirerek ya da ülkeye katkısını yeterince ortaya koyamayarak genel Türkiye olgusunun dışına taşınmış oldu. Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve yeterince gelişememesinde belki de bu gerçek var. Değerler yerle yeksan edildi. Tek teselli kaynağımız bugün bazı adımların atılıyor olması ve özeleştiri yapılması. Öte yandan, 12 Eylül’ün sorgulanıyor olmasıyla birlikte toplumsal açıdan geleceğe ders çıkarmak gerekiyor" dedi.

Tartan, Silivri’ye giderek meslektaşı ve dostu Mustafa Balbay’ı ziyaret edeceğini de sözlerine ekleyerek, milletvekillerinin sorgulamasının hala bitirilememiş olmasının da sorgulanması gerektiğini savundu.

Gökhan Günaydın da, 12 Eylül sürecini 'faşizm dönemi' olarak nitelendirerek şunları söyledi: "Kanı, ölümü, işkenceyi ve yokluğu hatırlatan çok sayıda olay var. 12 Eylül dönemini ülkedeki pek çok genç bilmiyor ancak okuyan ve bu konuda konuşanlar biliyor. 12 Eylül dönemi bir faşizm dönemidir. Faşizm kendini kabul ettirmek için kültür üzerinden yürür. 80 darbesinden sonra binlerce kişi kitaplardan dolayı işkence gördü. Bu ülkede kitaplar ve kitap okumak suç sayıldı. 12 Eylül Türkiye’nin üzerinden silindir gibi geçti. Binlerce insan insanlık onurunun ayaklar altına alındığı yerlerde kaldı. Bugün sahte liberal ve demokrasi öyküleriyle karşı karşıyayız. Dayanışma içinde olmalıyız ve vatanın satılık olmadığını, birilerinin cüzdanı olmadığını görmek durumundayız. İşimiz çok. Faşizme karşı vereceğimiz cevapla insanlık onurunu yükselteceğiz." Panele katılan konuşmacılar 1968’de yaşanan anılarını da anlatarak, bugünün temelinin aslında o günlerde atıldığına dikkat çekti. Panelistler, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı da anarak, 68'deki karşı devrimin bugün iktidar olduğunu savundu .
Kaynak: İHA