65'i Tutuklu 274 Sanığın Yargılandığı Davanın 227'nci Duruşması Başladı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 274 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 227'nci duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ile davanın tutuksuz sanıkları duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, tanık olarak dinlenilen Uzman Jandarma Çavuş Aykut Öztürk, 2003 - 2004 yılları arasında Tekirdağ Jandarma Komutanlığı'nda görev yaptığını, Saray'da devriye komutanı olduğunu söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığı'nca irtica konusunda halkı bilgilendirmek üzere hazırlandığı söylenen bazı afişleri 2004 yılı yerel seçimleri öncesinde halkın görebileceği kahvehane, muhtarlık, dernek ve lokal gibi yerlere astıklarını anlatan Öztürk, afişlerin kendisine merkez Karakol komutanı ve idari işler subayı tarafından ulaştırıldığını kaydetti.

Üstleri tarafından afişlerin dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un talimatıyla hazırlandığının söylendiğini, afişlerin sıralı komutanların emirleri doğrultusunda kendilerine sayıyla teslim edildiğini kaydeden Öztürk, diğer arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelerden bu çalışmanın Türkiye genelinde yapıldığını öğrendiğini anlattı.

Öztürk, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine, o dönemde afişlerin Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun faaliyetleri kapsamında hazırlandığı yönünde bilgisi olmadığını, 2007 yılında basından öğrendiğini söyledi.

Cumhuriyet Çalışma Grubu Teşkilat ve Faaliyetleri başlıklı bir sunum gösterilerek, dağıttıkları afişlerin, sunum içerisinde yer alan afişler olup olmadığı sorulan Öztürk, gösterilen afişleri dağıttıklarını kaydetti.

Savcı Pekgüzel'in Jandarma Genel Komutanlığı'na sorulduğunda, böyle bir çalışmaları olmadığı yönünde cevap aldıklarını söylemesi üzerine Öztürk, ''Bu afişler dağıtıldı'' dedi.

Tutuklu sanık eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in afişlerde herhangi bir siyasi partinin adının yazıp yazmadığını sormaması üzerine Öztürk, siyasi bir partinin adının olmadığını, Atatürk'ün sözlerinin yer aldığını söyledi.

Öztürk, savcılık ifadesinde geçen, Saray'da bazı kişilerin fişlendiği ve halktan para toplandığı yönündeki ifadelerinin şahit olduğu olaylara dayandığını kaydetti.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen emekli Albay Yusuf Duva da, 2003 yılında çalışmaya başladığı Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı'ndan 2008 yılında emekli olarak ayrıldığını söyledi.

Duva, Öğretim ve Eğitim Şubesi'nde görevli olduğunu, psikolojik harekat konusunda bir bilgisi bulunmadığını belirterek, görev yaptığı süre içinde dava konusu iddialara ilişkin herhangi bir şeye şahit olmadığını ifade etti.

Muhabir: Funda Kılıçerli

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA