Besicilerin Saman Krizi

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, yem ürünlerinde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 1’e düşürülmesinin sektöre büyük fayda getireceğini söyledi.

Besicilerin Saman Krizi
Uzun yıllar para etmediği için tarlada çürümeye terk edilen samanın bugünlerde değeri arttı. Yonca, ot gibi kaba yemlerle kalite bakımından karşılaştırılmayacak olan saman, fiyatı nedeniyle şu günlerde en önemli ürünlerden biri olarak gündemde. Geçen yıl bir sap balyasının ve samanın tonu 200 TL civarında satılıyorken şu anda 350- 400 TL'ye satılıyor.

Besicilerin bu yıl artan fiyatlar ve saman yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten KTB Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, saman ve kaba yem sorununun giderilebilmesi gerektiğini bildirdi. Bu yıl ekinlerin istenen seviyeye gelmemesinin saman üretiminde azalma, fiyatında ise artışa neden olduğuna dikkat çeken Taşkın, “Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışların istenilen oranda olmaması sonucu ürünlerin kök ve sap yapısı gelişemedi. Hayvansal kaba yem olarak kullanılan saman geçen yıla oranla daha az çıktı. Bu durum piyasadaki arz-talep dengesini bozarak fiyatların yükselmesine neden oldu” dedi.

“GEÇEN YILA ORANLA FİYATLAR 2-3 KAT ARTTI”

Taşkın, uzun yıllar para etmediği için tarlada çürümeye terk edilen samanın değerinin arttığını yineleyerek, “Yonca, ot gibi kaba yemlerle kalite bakımından karşılaştırılmayacak olan saman, fiyatı nedeniyle şu günlerde en önemli ürünlerden biri olarak gündemde. Geçen yıl bir sap balyasının ve samanın tonu 110-120 TL civarında iken şu anda 450- 550 TL'ye satılmasına rağmen o da bulunmuyor zaten. Hasat edilen tarlalarda geçen yıla göre yüzde 50 civarında sap kaybı var. Bu da ilerideki aylarda saman fiyatlarının daha da yükseleceğini gösteriyor. Sap, saman, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin miktarında meydana gelen azalmanın hayvancılığı olumsuz etkilememesi için tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.

“FİYATLARI ARTIRAN BAŞKA FAKTÖRLER DE VAR”

Kaba yem fiyatlarını arttıran etkenin sadece bu yıl yaşanan yağış yetersizliği olmadığını söyleyen Taşkın “Hükümetimizin verdiği sıfır faizli hayvancılık kredileri ile binlerce yeni hayvancılık işletmesi kurularak işletmelere yurt dışından yüz binlerce hayvan ithal edildi. Bugün itibariyle 101 bin girişimci hayvancılığa verilen 5,6 milyar liralık düşük faizli krediyi kullandı. 50 baş üzeri hayvancılık işletmesi 2002 yılında 4 bin 300 iken bugün 24 bin işletmeye ulaştı. İşletmelerin ve hayvan sayısının artmasına karşın kaba yem üretiminde artışın olmaması, zaten arz açığı olan kaba yem piyasasındaki açığı daha da büyüttü. Oluşan bu durum da fiyatların aşırı yükselmesindeki en önemli etkenlerden biridir” şeklinde konuştu.

“OT VE SAMAN İTHALATI GÜNDEME ALINMALIDIR”

Hükümetin ve bakanlığın alacağı önlemler ve desteklemelerle besicilerin sıkıntılarının giderileceğini ifade eden Taşkın, “Hükümetimiz hayvancılık sektöründe büyük sıkıntıya neden olan kaba yem açığını kapatmak ve yükselen fiyatları aşağı çekmek için ot ve saman ithalatını gündeme almalıdır. Yem ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi gündemde olmasına rağmen henüz yapılmamıştır. Bunun acilen yapılması sektöre büyük fayda getirecektir. Gerektiğinde yüzde 90 ile yüzde 130 arasında değişen gümrük vergi oranlarının düşürülerek piyasaların regüle edilmesi gereklidir. TMO'nun piyasaya stoklarındaki 102 bin ton arpayı satışa çıkarması piyasaları biraz rahatlatmıştır. Fakat ileride sıkıntı yaşanmaması için de sap-saman, yonca, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin gerekirse ithalat yoluyla karşılanması için çalışmalar yapılmalıdır. Eğer hayvanlara yeteri kadar temin edemezsek bu hayvanlarda yem-ürün paritesinde aleyhte bir duruma yol açar o zaman hayvanların kesimi söz konusu olur ki, bu da et üretimi ile ilgili problem ortaya çıkarır. Saman fiyatlarının şuan ki durumu düzenlendiği takdirde ileriye dönük sıkıntıların giderileceği kanısındayız” değerlendirmesinde bulundu .
Kaynak: İHA