İzmir Enternasyonel Fuarı, 3 Bakanın Katılımıyla Açıldı

İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) 81. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

İzmir Enternasyonel Fuarı, 3 Bakanın Katılımıyla Açıldı
Fuara 67 ülkeden bin 90 firma katılıyor. Partneri Latin Amerika ülkeleri, onur konuğu Hatay ilinin olduğu ve ‘Yaşamın Her Alanında Tasarım’ ana temasıyla açılan İEF, İzmir Kültür Park Atatürk Açık Hava Tiyatrosu’nda törenle açıldı. Törene, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve üst düzey bürokratlar katıldı.

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İEF’nin dünyada az sayıda aralıksız devam eden organizasyonlardan birisi olduğunu söyledi.

İzmir Enternasyonel Fuarı’nın 81’inci kez düzenlenmesinin başlı başına kendini anlatan bir organizasyon olduğunu belirten Ergün, “Dünyada az sayıda bu boyutlarda 81 yıldır aralıksız devam eden organizasyon vardır. İkinci Dünya Savaşı’nda bile devam etmiştir. Ülkeler bir yanda savaş meydanında ordularıyla çatışırken İzmir Enternasyonel Fuarı’nda firmalar ürünlerini dünyaya sergilediler. Bu nedenle dünya barışına katkı sağlayan yönü de bulunmaktadır. Onun için başlı başına 81’incini yılı olması bu fuarın önemini ve değerini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Bu seneki, ‘Yaşamın Her Alanında Tasarım’ temasının önümüzdeki süreçte ülkelerin, firmaların ve şehirlerin rekabet gücünü belirleyecek olan kavramlar olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, şöyle devam etti: “Tasarım, inovasyon ve markalaşma gibi kavramlar artık rekabet için vazgeçilmez kavramlardır. Ucuz işgücü, ucuz hammadde ve enerji kaynağı olan ülkeler değiliz. Bunlar bizlere rekabet sağlamayacak. Artık rekabet gücü tasarımdadır. Markalaşmadadır. İnovasyon ve yenilik yapmaktadır. Ancak bu şekilde rekabet edilebilir. İzmir Fuarı, 81’inci yılında bu kavramları bilimde, sanayide ve ticarette önemli bir kavram olduğunu anlatmak için büyük bir fırsattır.” ‘İZMİR STRATEJİK VE AR-GE YATIRIMLARINA ODAKLANMALI’İzmir’e yapılması gereken yatırımlara da değinen Bakan Ergün, İzmir’in alelade yatırımların çekilebileceği ve teşvik edilebileceği bir şehir olmadığını dile getirdi. İzmir’in alelade bir şehir olmadığını ifade eden Ergün, “İzmir, birçok avantajları bünyesinde barındıran bir şehirdir. Yeni teşvik sisteminde İzmir, stratejik ve Ar-Ge yatırımlarını çekmeye odaklanmalıdır. Bu yatırımlar Türkiye’nin neresinde ve hangi miktarda olursa olsun beşinci bölge teşviklerinden yaralanan yatırımlardır. İzmir en çok teşvik edilen yatırımları çekme potansiyeline sahiptir. Artık bu tür yatırımların olması için çalışılması icap ediyor.” şeklide konuştu.

‘TÜRKİYE’YE FUARCILIĞI, İEF ÖĞRETİYOR’ İzmir Valisi Cahit Kıraç da, İEF’nin şehrin sosyo-ekonomik gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi.

Fuara yabancı konukların ilgisinin her yıl arttığına işaret eden Kıraç, 'Yaşamın Her Alanında Tasarım’ ana temasının da fuara ayrı bir güzellik kattığını dile getirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise İzmir Fuarı’nın her yıl gelişerek büyük bir başarıya imza attığını vurguladı. İEF’nin Türkiye’ye örnek bir fuar olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye’ye fuarcılığı İEF öğretiyor. İzmir Fuarı’nın geldiği noktada, 67 ülkeden 1090 firma ve 1,5 milyon ziyaretçisiyle dev bir etkinliğe dönüşmüştür.” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İEF’nin Türkiye’nin gurur projelerinden biri olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Türkiye’nin çağdaş dünyaya açılan en önemli kapılardan biri olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Ekonomik olarak dünyanın en büyük fuarları arasına girmek istiyoruz.” dedi.

Fuarın açılışında, 2012 Nobel Barış Ödülü’ne aday olan Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan dinlerine mensup 48 kişinin sahne aldığı ‘Antakya Medeniyetler Korosu’nun seslendirdiği parçalar ilgiyle izlendi .