Güçlendirme Firma Yetkilisi İnşaat Mühendisi Oflaz Açıklama Yaptı

Kentte meydana gelen depremlerden sonra yapılan incelemelerde orta hasar raporu verilen binalar güçlendirme firmalarınca güçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden sonra Başbakanlık Afet Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı'nca yaptırılan hasar tespit sonucuna göre orta hasarlı sınıfına giren yüzlerce bina için güçlendirme kararı alındı.

Söz konusu binalarda ''Oturum izni'' güçlendirme şartına bağlandığı için depremden sonra Van'da çok sayıda güçlendirme firması kurulurken, il dışından gelip Van'da şube açan firmaların olduğu belirtildi.

İstanbul merkezli bir güçlendirme firmasının Van'da açtığı şubenin yetkili inşaat mühendisi olarak görev yapan Uğur Oflaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güçlendirmenin bir uzmanlık alanı olduğunu bildirdi.

Güçlendirmenin bir bilim dalı olduğunu ifade eden Oflaz, şunları söyledi:

''Güçlendirme işi terziliktir, konfeksiyon işi değildir. Doğru teknikler kullanıldığında ve usulünce güçlendirme yapıldığında binalar hem çok sağlam olur hem de maliyeti düşük olacağı için afetten çıkan vatandaşı mali olarak da çok sıkmaz.''

Türkiye'nin ilk güçlendirme firması olarak depremden hemen sonra Van'da çalışmalara başlarken, vatandaşın kafasının karışık olduğunu dile getiren Oflaz, ''Vatandaşı daha doğru bilgilendirmek için örnek bir bina güçlendirmesi çıkardık. Vatandaşlarımız gelip bu örnek binayı geziyor ve yapılan çalışmaları yerinde görüyor'' dedi.

Oflaz, binalarda güçlendirme çalışmasına başlamadan önce ''yapı radarı'' dedikleri sistemle binanın filmini çıkararak eksik olan güçlendirilmesi gereken bölümleri tespit ettiklerini anlattı.

Muhabir: Necat Hasar

Yayıncı: Yahya Öylek
Kaynak: AA