Ban Ki-Mun Tahran'da İran'ı Eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Tahran'daki Bağlantısızlar Hareketi (NAM) liderler zirvesinde İsrail'i "haritadan silmekle" tehdit eden İran'ı, isim vermeden sert ifadelerle eleştirdi.

Ban Ki-Mun Tahran'da İran'ı Eleştirdi
NAM zirvesinde bir konuşma yapan Ki-mun, "Üye ülkelerin, bir başka ülkeyi imha etmekle tehdit etmesini veya Yahudi Soykırımı gibi tarihi bir gerçeği yalanlama girişiminde bulunmasını şiddetle reddediyorum" ifadesini kullandı.

Ki-mun, "BM üyesi bir ülkenin -İsrail-, yaşam hakkı olmadığını savunmak veya bu devleti ırkçı ifadelerle tanımlamak tümüyle yanlış olmasının da ötesinde, hepimizin sahip çıkma sözü verdiği ilkeleri de baltalamaktadır" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, geçmişte yaptığı bir çok konuşmada Yahudi Soykırımı'nın olmadığını iddia etmiş, İsrail'i bölgede "kanserli bir tümör"e benzetmişti. Ahmedinejad, 2005'te yaptığı bir konuşmada ise, İsrail'in, "haritadan silinmesi gerektiğini" söylemişti.

ABD ve İsrail'in, NAM toplantılarını boykot çağrısına rağmen zirveye katılan Ki-mun ayrıca, bölgede yaşanan Arap Baharı'na da değinerek, "Son NAM zirvesi Şarm el Şeyh'de, Tunus, Mısır, Libya, Yemen ve çevre ülkelerin merkezinde olan bir yerde düzenlendi.

Arap Baharı ne ithal, ne de ihraç... Arap Baharı dış müdahalelerle veya devletler arasındaki uyuşmazlıklardan dolayı çıkmadı. Arap Baharı, daha iyi bir gelecek bekleyen halkın kendi içinden doğdu. Bu halklar, evrensel değerlerle konuştular. Bazı ülkelerde bu hareketler değişimi getirdi, bazı yerlerde yeni başlıyor. Bu yüzden dünya liderlerinden halklarını ciddi ve içten şekilde dinlemelerini istiyorum. Halkın adalet, insan hakları ve onurlu bir yaşam çağrılarına kulak verin" dedi .
Kaynak: İHA