KITOB’un 22.genel Kurul Toplantısı Girne’de Yapıldı

KKTC ve turizminin önde gelen kuruluşlarından olan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin (KITOB) 22. Olağan Genel Kurul toplantısı Girne’de yapıldı.

KITOB’un 22.genel Kurul Toplantısı Girne’de Yapıldı
Birliğin yetkili organlarının seçiminin de yapılacağı Genel Kurul toplantısı, Vuni Palace Otel’de saat 10.30’da başladı.

Genel Kurul’un açılışına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de katılarak konuşma yaparken, etkinliğe katılamayan Başbakan İrsen Küçük’ün mesajını Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu okudu. Genel Kurul’a diğer bazı yetkililer ile turizmciler ve sektör temsilcileri de katıldı.

Başkanlık divanının oluşumu ve saygı duruşunun ardından konuşmaların yapıldığı genel kurulda, daha sonra faaliyet ve mali raporun okunup onaylanması ve yetkili organların seçimine geçildi. Gündemde, KITOB’a üyelik ücreti ve yönetim kurulunun yetkileriyle ilgili bazı düzenlemeler de yer alıyor.

EROĞLU: “MEVCUT KAYNAKLARIN ETKİN ŞEKİLDE KULLANILMALI”

Genel Kurul’un açılışında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu genel kurul toplantısının, kısa süre önce Meclis’ten geçen ve birliği yasal statüye kavuşturan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Yasası tahtında yapılan ilk genel kurul olduğuna işaret ederek, birliğe ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

KKTC ekonomisinin hizmetler sektörüyle kalkınabileceği inancını bugün de koruduğunu belirten Eroğlu, bu ölçek ve mevcut kaynaklarla, bugün için başka bir ekonomik çıkış olduğunu düşünmediğini söyledi.

Mevcut kaynakların etkin şekilde kullanılmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı, turizm ve otelciliğin ülkenin sahip olduğu en önemli sektörlerin başında geldiğini vurguladı. “Sektörün geliştirilmesi ve daha ileri taşınması son derece akılcı bir stratejidir” diyen Eroğlu, üniversitelerde bu alanda öğrenci yetiştiren bölümlerin de buna paralel yol izlemesi gerektiği kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, turizm istatistiklerine de değindiği konuşmasında, 2009’dan itibaren son 3 yılda ülkeye gelen yolcu ve konaklama sayısında istikrarlı bir artış gerçekleştiğine dikkat çekerek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirirken bu gelişimin daha da ileriye taşınabileceği inancını ifade etti.

Turizmde hem çeşitliliğin artırılması hem de sezonun uzatılması; otelcilik alanındaki sermayenin artırılarak kapasitenin de büyütülmesinin gerekliliği üzerinde duran Eroğlu, bunun için hükümetlere de önemli görevler düştüğünü vurguladı. “Teşviklerle birlikte bunun takibinin de yapılması; olası sorunların öngörülerek çözüm yollarının üretilmesi siyasilerin, siyasetçilerin görevidir” diyen Eroğlu, kendisinin üzerine düşeni yerine getirmeye, Kıbrıs sorununu çözmeye çalıştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun, birçok alanda olduğu gibi turizm sektörüne de pek çok olumsuz yansımalarının olduğuna işaret ederek ulaşım ambargosunun bunun en belirgin ve çarpıcı örneği olduğunu kaydetti.

Eroğlu, ambargoların aşılması için Türkiye ile birlikte var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı.

Turizm açısından önemine işaret ettiği çevre konusunda da hükümetlere düşen görevler olduğunu söyleyen Eroğlu, çevre temizliği ve güzelliğine çok önem verilmesini istedi. İlgili bakanlığın bu yöndeki çalışmalarını sürdürmesine rağmen bazı eksiklikler olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Belediyelere de düşen görevler var ama belediyeleri yönlendirecek bir üst makama da ihtiyaç var” dedi.

Bunun İçişleri veya Çevre Bakanlığı olabileceğini belirten Eroğlu, işbirliği içinde, belediye çalışanlarının da görev bilinciyle beledi hizmetlerin en iyi şekilde yerine getirilmesinin önemi ve gerekliliği üzerinde durdu.

AKÇA: “TURİZM VE YÜKSEK ÖĞRENİM SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ”

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise, turizmcilere Kıbrıs davasına ve KKTC’nin dünyaya tanıtılmasına katkılarından dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, son yıllarda artarak 17 ülkeye ulaşan charter seferlerine de dikkat çekerek turizmcileri, övgüyle söz ettiği çalışmaları için kutladı.

KKTC’yi bugün dünyada tanınmış hale getirmeye başlayan iki sektörün turizm ve yüksek öğrenim sektörü olduğuna işaret eden Akça, bu iki alanın desteklenmesinin önemi üzerinde durdu.

Akça, turizmin, Türkiye’nin KKTC’ye yaptığı katkıların amacına en uygun şekilde kullanılan sektör olduğunu ve bu alandaki katkıların devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’nin sağladığı desteklerin başlıca nedeninin izolasyon ve ambargolardan kaynaklanan artı maliyetlerin ortadan kaldırılması olduğuna işaret eden Akça, “Turizmdeki ulaşım desteği tam da budur. Ercan’a doğrudan iniş yapılamamasının oluşturduğu maliyeti kompanse etmek üzere verilen, dünyaya da anlatılabilecek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da anlatılabilecek son derece doğru dizayn edilmiş bir destektir. Dolayısıyla bunun devam etmesi konusunda bir endişe bulunmasın” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Akça, turizm sektörünün sürdürülebilir olması için gelen turistin memnun ayrılmasının gerekliliğine de vurgu yaptığı konuşmasında, ülkeye gelip gidenlerden bazı eksiklikler olduğunun kendilerine iletmekte olduğuna işaret ederek ulaşım, taşımacılık ve çevre konusundaki sıkıntıların turistlere yansıtılmadan aşılmasının önemi ve gerekliliği üzerinde durdu. Turizm örgütlerinin belediyelerle işbirliği içinde çevre konusundaki duyarlılığın artırılması konusunda çalışmalar yapabileceğini de söyledi.

Akça, bu sektöre, doğru dizayn edilmiş her türlü desteği sağlamaya, bakanlık ve turizm örgütleriyle bu konuda çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

ÜSTEL: “ ‘BU GÜZEL TABLONUN’ ELBİRLİĞİYLE YAPILDI”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, adanın lokomotif sektörü turizmin daha iyi konuma getirilmesi için ekibi ve sektör temsilcileriyle birlikte, ileriye dönük planlamalarını sürdürdüklerine işaret ederek katkılarından dolayı Türkiye Büyükelçiliği ve yardım heyetine de teşekkür etti.

Turizmde son yıllardaki artışa dikkat çeken Bakan Üstel, otellerdeki doluluk oranının ilk kez yüzde 70’lerin üzerine çıkmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “bu güzel tablonun” elbirliğiyle yapıldığını vurguladı. Bu gelişmelerin elbette yeterli olmadığını, daha ileriye götürmek için çalışacaklarını anlatan Üstel, hedeflere büyük oranda ulaşıldığını kaydetti.

Üstel, bugün 13-14 pazara ulaşıldığını; turizmde çeşitliliğin getirildiğini; turizmi 12 aya yayma hedeflerini de 2012’nin sonunda başarmış olacaklarını ifade ederek, otellerdeki hizmeti artırmak için de yakın zamanda OTEM’i hizmete koyacaklarını söyledi.

Turizmcilere yönelik düşük faizli kredi ve desteklerle sektörü geliştirme gayretlerine de değinen Bakan Üstel, turizmde alt yapının güçlendirilmesi için ileriki günlerde de benzer çalışmalar ortaya konulacağını belirtti.

Otelciler Birliği’ne kazandırdıkları yasayla yasal statüye kavuşarak bugün genel kurulunu yaptığını anlatan Üstel, sektördeki en büyük eksiklik olduğuna işaret ettiği Turizm Master Planı’nı da, 2013’te bütçeye konulacak kaynakla hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

DOLMACI: “BU ÜLKENİN ÖNÜMÜZDEKİ 20 YILDAKİ TEK EKONOMİK KALKINMASI TURİZM VE HİZMETLER SEKTÖRÜ İLE OLACAKTIR”

KITOB Başkanı Mehmet Dolmacı da açılışta yaptığı konuşmada, bugün yasal bir birlik haline gelen KITOB’un Genel Kurulu’nu yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, bunun için başta Turizm Bakanı ile ekibine ve yasayı oybirliği ile geçiren Cumhuriyet Meclisi’ne teşekkür etti.

Turizmin ülkede gelişiyor olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Dolmacı, “Ülkemizde yaşayan herkesin bilmesi gerekir ki bu ülkenin önümüzdeki 20 yıldaki tek ekonomik kalkınması turizm ve hizmetler sektörü ile olacaktır, bu noktada turizme verdiğimiz önem çok daha artmakta ve turizmle iştigal eden ve görev üstlenen herkesinde sorumluluğu bir o kadar da çoğalmaktadır” dedi.

Turizmde başarının ancak planlı, sürdürülebilir ve yasal çerçevesi doğru çizilmiş bir yol haritası ile mümkün olacağını belirten Dolmacı, bunun için de en kısa zamanda bir turizm şurasının yapılması ve yasal ve idari düzenlemelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Dolmacı şöyle konuştu:

“Yıllardır haksız izolasyonlar altında gelişimi baskılanmaya çalışılan Kıbrıs Türk halkı, özellikle tanıtıma ilave olarak ulaşım ve taşımacılık konusunda yıllardır ağır bedeller ödemektedir. Son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Elçiliği Yardım Heyeti’nin önemli katkılarla bu ambargolardan doğan baskı hafiflemiş, ülkemize bir çok ülkeden turist akışı başlamış bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde bu pazarları çeşitlendirmek ve turizmi 12 aya yaymak için bu kaynakların bundan önce olduğu gibi yine paydaşların işbirliği ile, bundan sonraki dönemler için de geliştirilmesi gereklidir. Bu noktada, profesyonel tanıtım ve ulaşımda rekabet edebilirlik konularında doğru değerlendirmelerin yapılacağına olan inancım tamdır.”

Kapalı olan bir çok tesisin yavaş yavaş yeniden açıldığını görmekten mutlu olduklarını da ifade eden Dolmacı, “Önümüzdeki dönemde alınacak tedbirlerle bir taraftan kaplı tesislerimizin tümü bir bir devreye girerken, bir taraftan da standartları düşmüş olan tesislerimizin yeniden gurur duyacağımız tesisler haline gelmelerini umuyoruz” dedi.

Dolmacı, bugün dünyada Kuzey Kıbrıs turizminin bir marka olarak yerini almaya başladığını belirterek, bunun sağlam temellere dayanması ve sürdürülebilir hale gelmesi için turizmde rekabet edilen ülkelerle iş ortamı olarak aynı şartlara kavuşulması gerektiğini anlattı.

KKTC BAŞBAKANI KÜÇÜK'ÜN MESAJINI KÖSEOĞLU OKUDU

Genel Kurul’a katılamayan KKTC Başbakanı İrsen Küçük’ün mesajını ise Müsteşarı Ömer Köseoğlu okudu. Başbakan Küçük, önceden planlanan programı dolayısıyla katılamamasından duyduğu üzüntüyü belirttiği mesajında, Genel Kurul’un hayırlı olmasını diledi ve yeni seçilecek yönetimi de kutlayarak başarı diledi .
Kaynak: İHA