Mursi’nin Çin Ziyaretinin Amacı Yatırım Çekmek ve Suriye Konusu

Göreve geldikten sonra Arap ülkeleri dışındaki ilk ziyaretini Çin’e yapacak Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ziyaret amacının Suriye sorununu görüşmek ve ülkesine Çin’den yatırım çekmek olduğu açıklandı.

Mursi’nin sözcüsü Yaser Ali, dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada, Mursi'nin Çin ziyaretinin önemli amaçlarından birinin Beşşar Esed rejimine Rusya ile birlikte destek veren Çin ile Suriye sorununu istişare etmek olduğu belirtti.

Ziyaretin diğer bir amacının da ekonomik alanda Çin’in destek ve işbirliği aramak ve Çin yatırımlarını ülkelerine çekmek olduğunu söyleyen Ali, Mısır'ın Çin’in Afrika'ya yönelik ihracatında köprü olabileceğini ifade etti.

Ali ayrıca, ziyaret sırasında Pekin yönetimine, Mursi’nin Suudi Arabistan'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinde önerdiği Suriye sorununun barışçıl çözümü için Mısır, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye ile işbirliğini yoğunlaştırması mesajının da verileceğini dile getirdi.Mursi, Çin'i 28-30 Ağustos 2012 tarihlerinde ziyaret edecek. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin hükümetinin bu ziyarete büyük önem verdiğini ve temaslar çerçevesindebir dizi işbirliği anlaşmasının imzalanacağını duyurmuştu.Bakanlık, dünya düzeninde yeni değişikliklerin yaşandığı bir dönemde, Mursi'nin ziyaretinin Çin-Mısır ilişkilerine katkı sağlayacağını belirtmişti.Mısır, Çin Halk Cumhuriyeti ile resmi diplomatik ilişki kuran ilk Arap ve Afrika ülkesi konumunda yer alıyor.