CHP Milletvekili Soydan’dan Meclis Araştırması İsteği

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park’ı ve çevresinde yaşayan vatandaşların sıkıntılarının tespit edilmesi için meclis araştırması istedi.

CHP Milletvekili Soydan’dan Meclis Araştırması İsteği
Milletvekili Serdar Soydan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ile ilgili bir dilekçe verdi. Soydan, “Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kanunu'ndaki eksiklikler ve uygulanması sırasındaki hatalar yüzünden milli park içerisindeki yapılaşmalar, kazılar, inşaatlar, yol çalışmaları sırasında tarihi ve kültürel değerlere telafisi mümkün olmayan zararlar verilmekte, bölgede yaşayan insanların yaşama alanları kısıtlanmakta ve topraklarında üretemez hale gelmektedirler. Ayrıca bölgede ziyaretçi trafiğinin düzenlenmesi, disipline edilmesi konusunda ve rehber hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır” dedi.

Tarihi milli parkla ilgili bilgiler de veren Soydan, “Çanakkale’nin Avrupa yakasında, Gelibolu Yarımadası'nın güney ucunda konumlanmış, 33 bin hektarlık alana sahip milli park, Çanakkale Boğazı ve Saroz Körfezi ile çevrelenmiştir. Birleşmiş Milletler milli parklar ve koruma alanları listesinde yer almaktadır. Milli parkın batısı, güneyi ve doğusu sırasıyla Ege Denizi ve Çanakkale Boğazı tarafından çevrilmiştir. Ancak milli parkın kuzeyinde karasal sınır söz konusudur. Çanakkale'nin Eceabat ilçesinin toplam 12 adet yerleşim birimlerinden 8 tanesi milli park içinde kalmaktadır. Bunlar Alçıtepe, Behramlı, Bigalı, Büyükanafarta, Kilitbahir, Kocadere, Küçükanafarta ve Seddülbahir köyleridir. Sınırları içerisinde şehitlikler, yabancı askerlerin mezarları, savaş alanları, savaş kalıntıları, tabyalar, kaleler, siperler, anıtlar, kitabeler, müzeler, tanıtım merkezleri, dinlenme noktaları barındırır. Bu kalıntılar sit alanları ve kültürel varlık olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Gelibolu Yarımadası, doğal güzellikleri ile de görülmeye değer bir coğrafyaya sahiptir. Koyları, kumsalları, denizin ormanla buluştuğu sahil şeridinde yılın büyük kısmında güneş gören yarımada, civar illerden günübirlik ziyaretçi akınına uğramaktadır” diye konuştu.

Kaynak: İHA