Mamak’ta Ambalaj Atıklar Ekonomiye Kazandırılıyor

Mamak Belediyesi 28 mahallede ÇEVKO Vakfı ile beraber ambalaj atıklarını toplayarak geri dönüşümle ekonomiye kazandırıyor.

Mamak’ta Ambalaj Atıklar Ekonomiye Kazandırılıyor
Mamak Belediyesi 2010 yılında sekiz mahallede başlattığı ve büyük bir başarıyla uyguladığı ambalaj atıklarını ekonomiye kazandırma projesinin kapsamını yaklaşık üç ay önce genişleterek 28 mahallede uygulamaya başladı.

Mamak Belediyesi, kısa adı ÇEVKO ITC olan Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü proje için binlerce el ilanı ve sticker bastırdı. Kapı kapı dolaşarak proje hakkında vatandaşı bilgilendiren Mamak Belediyesi ve ÇEVKO ekipleri yüz binlerce broşür dağıtarak projeyi vatandaşa anlattı. Çalışmaları tamamlanan proje son üç ayda başarılı bir şekilde yürütülüyor. Temel olarak vatandaşın bilgilendirilerek çöplerin kaynağında ayrıştırılmasına dayanan projede atıklar ayrı ayrı paketleniyor. Çöpten ayrı olarak biriktirilen ambalaj atıkları sabah saat 09.00’dan itibaren mesken dışarısına çıkarılıyor. Projenin uygulandığı her mahallede 250-300 metre aralıklarla yerleştirilen geri dönüşüm kutularına bırakılan ambalaj atıklarını ise bu işe özel olarak tahsis edilen mavi kamyonlar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Evlerinde fazla miktarda ambalaj atığı biriktiren vatandaşlar talep etmeleri durumunda bu atıklar evlerine gelen ekipler tarafından teslim alınıyor.

Mamak’ta daha önce Demirlibahçe, Şafaktepe, Balkiraz, Saimekadın, Abidinpaşa, Aşık Veysel, Peyami Safa Gn. Zeki Doğan mahallelerinde uygulanan proje şimdi; Mehtap, Kartaltepe, Çağlayan, Tuzluçayır, Şehit Cengiz Topel, Akdere, Türközü, Kutlu, Mutlu, Ege, Fahri Korutürk, Cengizhan, Durali Alıç, Gülseren, Gülveren, Bahçelerüstü, Hürel, Bahçeleriçi, Misket mahallesinde uygulanıyor. “YÜRÜTTÜĞÜMÜZ BU DUYARLI PROJEDE VATANDAŞIMIZIN DESTEĞİNİ ÖNEMSİYORUZ” Uygulanan projelerde vatandaş desteğinin önemine dikkat çeken Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Yürüttüğümüz bu duyarlı projede vatandaşımızın desteğini çok önemsiyoruz. Hangi proje olursa olsun yüzde yüz başarıya ulaşmasının temel şartı kamuoyu desteğidir. Ekiplerimiz ve ÇEVKO görevlileri proje başlangıcında da kapsamı genişletildiğinde de vatandaşları bilinçlendirici çalışmalar gerçekleştirdi. Üzerinde yaşadığımız dünya hepimizin ve onu korumakla her birimiz ayrı ayrı mükellefiz. Bizler yerel yönetimler olarak bu konuda üzerimize düşeni titizlikle yerine getiriyoruz. Piyasaya sürülen, çarşıdan pazardan aldığımız bütün eşyaların üzerinde geri dönüşüm işareti her vatandaşımızın dikkatini çekmiştir. Üretici üzerine düşeni bu geri dönüştürülebilir malzemeyi üretip kullanarak yapıyor. İşte bu noktadan sonra sorumluluk vatandaşların bilinçli hareket etmesine ve yerel yönetimlerin bu konuda duyarlı davranmasına kalıyor. Biz bu konudaki sorumluluğumuzun bilincinde olarak ortaya konulan her türlü çevreci projeye sonuna kadar destek oluyoruz” dedi

Kaynak: İHA