Askeri müdahale bile masada konuşulacak

Suriye için yapılacak ‘Operasyonel Mekanizma’ toplantısında, tampon bölge ve askeri müdahale seçenekleri de masaya yatırılacak.

Askeri müdahale bile masada konuşulacak
BEŞAR Esad 'ın kozlarından 'Annan Planı ' BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan 'ın istifasıyla geçerliliğini kaybederken, Türkiye ve ABD bugün ilk kez Suriye için 'Operasyonel Mekanizma ' toplantısı düzenleyecek. Taraflar Ankara 'da, 'Acil Müdahale Planları ', 'Suriye 'nin elindeki kimyasal silahların etkisiz hale getirilmesi ', 'İran-Hizbullah-Suriye bağlantısının kesilmesi ' ve 'PKK ile El Kaide 'nin Suriye 'ye yuvalanmasının önlenmesi ' konularını masaya yatıracak.

İleri adımlar değerlendirilecek

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton 'ın bu ay İstanbul 'a yaptığı ziyarette kararlaştırılan, ABD ile Türkiye arasında Suriye için Operasyonel Mekanizma kurulması kararı, bugün Ankara 'da hayata geçecek. Dışişleri Bakanlığı 'nda yapılacak ilk Operasyonel Mekanizma toplantısına, iki ülkeden üst düzey diplomat, asker ve istihbaratçılar katılacak. ABD heyetine ABD Dışişleri Bakanlığı 'ndan Büyükelçi Elizabeth Jones başkanlık edecek. Toplantıda, mevcut durumun resminin çekilmesinin yanısıra, “Beşar Esad 'ın en kısa zamanda iktidarı bırakması”, “Suriye 'deki durumun kötüleşmesi halinde atılacak askeri ve istihbarat adımları” gibi ileri konular da masaya yatırılacak. Toplantıda ABD ile Türkiye arasında, Suriye konusunda askeri ve istihbarat işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılacağı da belirtildi.

ACİL MÜDAHALE PLANLARI

İHTİMALLER MASADA OLACAK

Esad 'ın sivillere yönelik katliamlarını sürdürmesi, büyük göç dalgalarının oluşması, mevcut şiddetin mezhep savaşı haline dönüşmesi gibi durumlarda, iki ülke, asker ve istihbarat konusunda operasyonel planlamalara hız verecek. Türkiye 'nin, son ana kadar mesafeli yaklaştığı 'Tampon Bölge ' kararının çıkarılması için BM 'ye başvurulmasından, uçuşa yasak bölge kararı hatta, askeri müdahaleye kadar her türlü seçenek konusunda beyin fırtınası yapılacak.

ESAD 'IN SİLAHLARI GÖRÜŞÜLECEK

İstihbarat yetkilileri, Şam Yönetimi 'nin elindeki silahların değerlendirmesini yapacak. Esad 'ın, kimyasal silahların etkisiz hale getirilmesinin yöntemleri araştırılacak. Ayrıca, Suriye muhalefetine, silah dışında her türlü maddi ve teknik imkanın daha da artarak sağlanmasının önü açılacak.

İRAN BAĞLANTISI KESİLECEK

İran-Hizbullah-Suriye arasındaki bağlantıların kesilmesi için gerekli adımlar değerlendirilecek. Tahran Yönetimi 'nin açık ve el altından verdiği desteğin kesilmesiyle, Esad 'ın iktidardan daha erken bir şekilde gitmesinin yolu açılacak.

TERÖRE YER YOK

Görüşmelerde, Esad 'ın terör örgütü PKK 'ya verdiği destek de masaya yatırılacak. Suriye 'deki boşluktan terör örgütü PKK 'nın yararlanmasının önüne geçilecek. PKK ve El Kaide başta olmak üzere, terör örgütlerinin Suriye 'ye yuvalanmasının önlenmesi için istihbarat ve askeri alanda bilgi paylaşımı yapılacak.

Bin 425 Suriyeli daha Türkiye 'ye sığındı

ÜLKELERİNDEKİ olaylardan kaçan aralarında askerlerin de bulunduğu bin 425 Suriyeli Türkiye 'ye sığındı. Alınan bilgiye göre, Hatay 'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı, Bükülmez ve Kavalcık köylerinde sınıra gelen, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bin 425 Suriyeli, Türkiye 'ye sığınma talebinde bulundu. Güvenlik önlemleri altında sınırdan minibüslerle alınan Suriyeliler, Reyhanlı Hac Konaklama Tesisleri 'ne getirildi. Suriyeliler arasında yer alan 4 albay, 2 yüzbaşı ile asker ailelerinin Apaydın Kampı 'na, diğerlerinin ise gün içerisinde diğer illerdeki kamplara gönderileceği öğrenildi.