Oruç Tutanların Kan Vermesinde Sakınca Yok

Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi sorumlu doktoru Dr. Gülseren Oğuzhan Çıtlak, ramazan ayında oruç tutanların iftardan sonra kan vermesinde herhangi bir sakınca olmadığını söyledi.

Ramazan ayı nedeniyle Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi , Atatürk Parkı girişine kurduğu mobil kan bağışı aracı ile kan topluyor .

Vatandaşların iftardan sonra canlı müzik dinlemek ve çay içmek için akın ettiği ve popülasyonun en fazla olduğu yerlerden olan bölgede vatandaşlar kan bağışına da ilgi gösteriyor . İFTARDAN SONRA KAN VERMENİN ZARARI YOK Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi sorumlu doktoru Dr . Gülseren Oğuzhan Çıtlak , Ramazan ayında vatandaşların iftardan sonra kan bağışında bulunabileceklerini bunun kesinlikle bir zararı olmadığını belirterek , “Kesinlikle zararı yok . Kan bağışından sonra ilk 4 saatte vücut kaybedilen sıvıyı yerine koyuyor . İftarın ardından sahura kadar zaten vücut kendini toplamış oluyor . Kan bağışından sonra bol bol sıvı gıdalar tüketilmesi gerekiyor . ” dedi .

KİŞİLERİN ELDEN KAN ALMASI UYGULAMASI 2005 YILINDA SONA ERDİ

“Bir dönem Türkiye’de kanın parayla satıldığı ifade edilirdi , şuanda durum nedir?” sorusunu cevaplandıran Çıtlak , vatandaşlardan da kendilerine bu yönde sorular geldiğini belirterek , şöyle konuştu : “Eskiden böyle bir uygulama varmış . Kişiler kendileri gidip Kızılay’dan para karşılığında ihtiyacı kadar kan alırmış . 2005 yılından sonra Güvenli Kan Temini projesi ile kişilere elden kan verilmesi uygulaması sonlandırıldı . Hastanelerden doktor isteğini yapıyor , Kızılay’da eğer elinde kan varsa hastanelere bizzat kendisi transfer ediyor . Hasta yada hasta yakınlarının Kızılay’la muhatap olması gibi bir durum söz konusu değil . Biz bile kanların kime gittiğini bilmiyoruz . ” HASTALARIN KANA

PARA VERMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Alınan kanlarda AIDS , Hepatit B , C ve Sifilis gibi bulaşıcı hastalıklara bakıldığını , bunların kitlerinin de pahalı olduğunu hatırlatan Çıtlak , Kızılay’ın da sonuçta bir yardım derneği olduğunu , aldığı yardımlarla bu kitleri ve kan cihazlarını alıp tahlil yaptığını belirterek , bu tahlillerin ücretinin de sosyal güvenlik kurumlarından alındığını , kesinlikle hastaların kana para vermesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi .

GÜMÜŞHANE’DE RAMAZAN AYINDA BAĞIŞ ORANI ARTTI

Gümüşhane’de özellikle ramazan ayında ki kan bağışı performansının diğer aylara göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Çıtlak , “Normalde Gümüşhane’de kan bağışı noktasında zayıfız . Ama Türkiye’nin her tarafında Ramazan ayında bağışlar düşerken Gümüşhane’de arttı . Vatandaşlarımız Ramazan ayının manevi havasından dolayı sanırım daha çok kan bağışında bulunuyor . ” dedi .

Çıtlak , kan bağışında bulunan her bireye kaç kez bağışta bulunursa bulunsun her defasında kan grubu bakıldığını , AIDS , Hepatit B , C ve Sifilis gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklara da bakıldığını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA