Saakaşvili: Osetya Savaşında Türkiye’deki Üsler Hazır Hale Getirilmişti

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Ağustos 2008 Rus-Gürcü savaşı sırasında yardıma gelen ABD savaş gemilerinin sadece su getirmediğini belirterek, “O sırada Türkiye’deki hava üsleri savaş hazırlığı durumuna getirilmişti.

Saakaşvili: Osetya Savaşında Türkiye’deki Üsler Hazır Hale Getirilmişti
” açıklamalarda bulundu.Gürcistan’ın Rusça yayın yapan PİK televizyonuna konuşan Saakaşvili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in neden kendisiyle ihtilafa girdiğini izah etti. Gürcü lideri, “Başlarda aramızda iki münakaşa oldu. İlki Gürcü Güvenlik Bakanı (resmi istihbarat kurumu) Valeri Haburdzaniya’nı görevden almamdı. Putin daha önce bana “bizim adam, onu koruyunuz” demişti.” ifadelerini kullandı.Bu konuşmalardan birkaç hafta sonra Güvenlik Bakanı’nı görevinden alarak Başsavcı Yardımcısı makamına getirdiğini belirten Saakaşvili, “Görüşmemizde Putin, “Bizim adam nasıl?" diye sordu. Ben, “Yüksek makama getirildi, şimdi Başsavcı Yardımcısı oldu” dedim. Bunun üzerine Putin, 'Bu yüksek makam değil' dedi ve bana sert şekilde baktı. Bu ilk gerilim idi." dedi.

PUTİN: ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA KONUSUNDA BİZDEN ARMAĞAN ALAMAZSINIZ

Saakaşvili, Putin’le ikinci münakaşanın Gürcistan’a bağlı Acara lideri Aslan Abaşidze’nin görevinden almasıyla yaşandığını kaydetti.

O sıralarda Moskova’nın Acara’yı kontrol ettiğini ifade eden Gürcü lider, Putin’in burada karışıklık çıkmasına engel olduğunu da belirti. Saakaşvili, "Biz Acara konusunda riske girdik, çünkü Acara’sız Gürcistan devleti söz konusu olamazdı." dedi.

Putin’i ertesi günü arayarak teşekkür ettiğini belirten Gürcü lideri, “Putin benim konuşmamı kaba şekilde yarıda keserek, “Pekala bu sefer biz size yardımcı olduk, fakat bir dahaki sefer Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili hiçbir armağan alamayacaksınız! Unutmayınız bu sözlerimi!” uyarısı aldığını söyledi.

Ağustos savaşına da değinen Saakaşvili, “Amerikalılar gerçeken de faaliyette bulundular. Ruslar da bunun farkındaydı. Ruslar biliyordu ki, bu gemilerde sadece su yoktu. Bunu açık şekilde söylüyorum. Bunlar dev uçak gemileri idi ve onların her biri çok ciddi faaliyetler yapabilecek güçteydi. Uçaklar hazır idi ve Türkiye ve Romanya’daki hava üsleri savaş hazırlığı durumuna getirilmişti. Amerikalılar o sırada çok kararlılık içindeydi.” şeklinde konuştu .