“iskan Edilmesine Göz Yumulması, Orta Hasarlı Bina Sorununu Büyüttü”

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, kanunen yasak olmasına rağmen orta hasarlı binalarda iskana izin verilmesinin, bu konudaki sorunu büyüttüğünü söyledi.

“iskan Edilmesine Göz Yumulması, Orta Hasarlı Bina Sorununu Büyüttü”
Gürpınar, yaptığı açıklamada, Marmara Depremi'nin 13'üncü yılında orta hasarlı konutların hiç konuşulmaması gerektiğini belirterek, “Orta hasarlı bina probleminin bugüne kadar çözülmesi lazımdı. Van Depremi’nden sonra yapılan o kararlı tutumun devam etmesi gerekir. Orta hasarlı binalar tehlikeli. Afet Yasası’na göre orta hasarlı bina, gerekli onarım ve güçlendirme yapılmadan kullanılmaması gereken binalardır. İçinde iskan edilmemesi gereken binalardır.” dedi.

"ONARIM SÜRESİ YANLIŞ ALGILANDI"Sakarya’da orta hasarlı konutların onarım süresinin yanlış algılandığını, bu süre içinde bu binalarda oturulmasına izin verilerek yapılan yanlışlığa dikkat çeken Gürpınar, asıl sıkıntının bundan kaynaklandığını vurguladı. Gürpınar, şöyle konuştu: “Deprem sonrası o binaların hepsi boştu. Deprem sonrası o binalardaki kamu hizmetlerini kesip içinde insanların oturmasına müsaade etmeseydik bugün orta hasarlı bina problemini konuşmuyor olurduk. Orta hasarlı binalar konusunda valiliğin verdiği ‘boşaltılması talimatı’ doğrultusunda ilgili belediyeleri ve İl Özel İdaresi'nin yasalar çerçevesinde görevini yapması gerekir. Orta hasarlı binalarda insanların kesinlikle iskan etmemesi gerekir. Bunu ben söylemiyorum, yasa söylüyor, bilim insanları söylüyor.” Sakarya'da, halen onarılmayı bekleyen bin 100 orta hasarlı konut bulunuyor.