Bm İnsani Yardım Şefi Amos'tan 'suriye' Açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Şefi Valerie Amos, Suriye’de yaklaşık 2.5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Salı günü Suriye’ye gelen ve burada incelemelerde bulunan BM İnsani Yardım Şefi Amos, bugün Şam'da basın toplantısı düzenledi.

Amos, Suriye'de bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve zor koşullar içinde bulunduğunu belirterek, "Ülkedeki ekonomik kriz ve insanların geçimindeki darboğaz sebebiyle belki de 1 milyon kişinin daha acil insani ihtiyaçları var. Yaklaşık 2.5 milyon kişinin yardıma ihtiyacı var. Planlarımızı güncellemek ve bütçemizi ayarlamak için çalışıyoruz" dedi.

Amos, Şam’da ve En Nabk bölgesinde evlerinden ayrılmak zorunda kalmış insanları ziyaret ettikten Sonra yaptığı açıklamada, görüştüğü ailelerin yorgun, endişeli ve gelecekten ümitsiz gözüktüklerini kaydederek, "Sağlık hizmetlerine, barınacak yere, yiyeceğe, suya ve temizliğe ihtiyaçları büyüyor” ifadesini kullandı. BM ve dostlarının her ay daha fazla kişiye yardım ulaştırdığını belirten Amos, bazı ihtiyaçların karşılanmasına rağmen güvensizlik ve kısıtlamaların bütün çabaları yetersiz bıraktığını söyledi.

Suriye hükümetine insani yardımlar için daha fazla genişlik alanı tanınması gerektiğini savunan Amos, Suriye yönetiminin "yardımların silahlı gruplara ve teröristlere yapılacağı" yönündeki düşüncesini kıramadığını kaydederek, "Bakanlara uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ve insani yardım işlerinin böyle yürütülmediğinin garantisini verdim. Bu noktayı vurgulamaya devam edeceğim fakat şu anda hükümet halihazırda ülkede bulunan kuruluşların çalışmasının genişletilmesine hazır olsa da yenilerinin gelmesini istemiyor" diye konuştu.

Amos, insani yardım çalışanlarının her yerde insanlara ulaşamadığını belirterek, "Suriyeli yetkililerin, bu insani yardım çalışanlarının dolaşabilip yayılabilmesine izin vermesine ihtiyacımız var" dedi.

Şiddetin özellikle Son 1.5 yıla damgasını vurduğu Suriye’de, şimdiye kadar çoğu sivil 17 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor .
Kaynak: İHA