Kastamonu'da Göl ve Göletlere 30 Bin Alabalık Yavrusu Bırakıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, nesilleri tehlikeye giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla yürüttüğü proje kapsamında, Devrekani'de iki baraj ile Tosya'daki göl ve gölete toplam 30 bin yavru alabalık bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2005 yılında bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla başlattığı ''Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi'' çerçevesinde, dere ve göllerden 2006 yılında alınan anaç balıklar, Trabzon'da bulunan Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'na götürülerek burada yavru üretimi yapıldı.

İstasyonda üretilen ''kırmızı benekli alabalık'' cinsi 30 bin yavrunun 10 bini Tosya'daki Yeşil Göl ve Seki Sulama Göleti'ne, 20 bini de Devrekani'de bulunan Beyler ve Kınık barajlarına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bırakıldı.

Şube Müdür Vekili Kamil Kesimoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin amacının bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların nesillerinin devamını sağlamak olduğunu söyledi.

Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi'nin 2005'te başlatıldığını anlatan Kesimoğlu, ''Biz de bu kapsamda kentte 30 bin yavru alabalığı yeni yuvalarına bıraktık. Bu gibi çalışmalara hızlı bir şekilde devam edeceğiz. İnsanlarımız bilinçsiz ve yasak şekilde avlanmasınlar. Her canlının yaşama hakkı vardır'' dedi.

Muhabir: Yusuf Çelik / Erdinç Aksoy

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA