Barış Harekatı'nın İkinci Devresi ve Serdarlı’nın Kurtuluşunun Yıl Dönümü Kutlandı

1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın ikinci devresi ile birlikte bu evrede özgürlüğüne kavuşan yerleşim bölgelerinde de kurtuluş kutlamaları yapılıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kimse bizden özgürlüğümüzü, egemenliğimizi atacağımız imzayla yok etmemiz anlamına gelecek iki kesimliliği, iki halk olgusunu, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini ortadan kaldırmamızı beklemesin” dedi.

Serdarlı’nın kurtuluşunun 38. yıl dönümü saat 19.00’da Serdarlı Atatürk büstü önünde düzenlenen tören törenle kutlandı. Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Bunu, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi izledi. Tören, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuşmasının ardından, tören geçişi ve Serdarlı Belediyesi Halk Dansları Ekibi gösterisiyle tamamlandı.

Serdarlı Belediye Başkanı Mehmet Kerimoğlu, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinde Mesarya bölgesinin en güçlü bölgesi olan Serdarlı’nın gösterdiği kahramanlığın, halkın güven ve huzur içerisinde yaşaması için sürdürülen diplomatik görüşmelere ışık olmasını istedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1974 yılı Temmuz-Ağustos aylarının Kıbrıslı Türkler için yaşama dönüş ayları olduğunu söyledi.

Eroğlu, Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının başlangıç gününün ayın zamanda Serdarlı’nın kurtuluş günü olduğunu, hatırlatarak, 1974 öncesi Serdarlı ve Kıbrıs Türkünün umudundan başka bir şeyi olmadığını, kuşatma altında canını ve malını koruma gayreti içinde Türkiye’ye güvendiğini kaydetti.

İki aşamada gerçekleştirilen Barış Harekatı sayesinde özgürlüğe kavuşan Kıbrıs Türkü’nün devlet kurduğunu anlatan Eroğlu, Serdarlı ve yöresinin de her geçen gün daha da geliştiğini ifade etti.

Derviş Eroğlu, Serdarlı’nın ve KKTC’nin daha da ilerleyeceğine inancının tam olduğuna işaret ederek, halka güvendiğini vurguladı. Birlik beraberliğin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı sevgi, saygıyla her geçen gün biraz daha fazla geliştirilmesiyle aşılmayacak sorun olamayacağını söyledi.

“Bugün görüşme masası donmuş durumdadır ama inanıyoruz ki Rum seçimlerinden sonra bir hareketlenme olacaktır. Biz bunu bekliyor ve talep ediyoruz. Bir takvim ortaya konulmasını, görüşmeleri yoğunlaştırılmasını ve varılacak son noktayı görmek, bilmek istiyoruz” diyen Eroğlu, anlaşma olmamasının faturasının haksız şekilde Kıbrıs Türk halkına ödetilmemesi gerektiğini kaydetti.

Eroğlu şöyle devam etti: “Anavatan Türkiye’nin de bizim de tavrımız nettir. Adil, Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı, bizi perişan etmeyecek, yeniden göç yollarını açmayacak, güvenliğimizi tehlikeye düşürmeyecek bir antlaşma için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Ancak amaçları bizi oyalamaksa artık yeter. Tüm Kıbrıs Türkü olarak buna bir ‘dur’ deme zamanı geldi ve geçmektedir. Bırakalım bir birimizi suçlamayı, Kıbrıs konusu yüzünden siyasi prim yapmaya çalışmayı. Gerçekler ortadadır. Rum bizimle eşitlik temelinde bir antlaşamaya yanaşmamaktadır. Avrupa Birliği (AB) Rum tarafını tüm Kıbrıs adına tam üye yapmakla büyük hata yapmış, Kıbrıs Türk halkını haksızlığa uğratmıştır. Avrupa Birliği geçmiş hatasına yeni bir hata daha eklemiş Rum tarafını dönem başkanlığı koltuğuna oturtarak uzlaşmazlığını daha da körüklemiştir. Bizim yapmamız gereken hep birlikte bu gerçekleri dünyaya haykırmaktır.” Eroğlu, başkalarından fayda ummak yerine Türkiye ile kararlı davranılmasıyla sıkıntıların aşılıp yeni ve umutlu bir döneme girilebileceğine inandığını belirterek, “Kimse bizden özgürlüğümüzü, egemenliğimizi atacağımız imzayla yok etmemiz anlamına gelecek iki kesimliliği, iki halk olgusunu, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini ortadan kaldırmamızı beklemesin” dedi.

Eroğlu, bugünlere gelinmesine kanları ve canları pahasına katkı koyan tüm şehitleri rahmetle andığını kaydederek, “Kahraman gazilerimize en derin sevgi ve saygılarımızı sunuyor onları şükranla yad ediyorum” ifadelerini kullandı.

Serdarlı ve yöre halkının kurtuluş yıl dönümünü kutlayan Eroğlu, geleceğinin özgür ve aydınlık olmasını diledi .
Kaynak: İHA