Adalet Ergin: Aygün'ün Kaçırılması İle İlgili Adli Makamlar Çalışıyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün terör örgütü PKK tarafından kaçırılıp daha sonra serbest bırakılması ile ilgili adli makamların gerekli çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.

Bir dizi ziyarette bulunmak için karayolu ile Ankara'dan Amasya’ya gelen Bakan Ergin, Vali Abdil Celil Öz’ü makamında ziyaret etti. Bakan Ergün, burada gazetecilerin sorusu üzerine gündeme dair açıklamalar yaptı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün terör örgütü PKK tarafından kaçırılıp daha sonra serbest bırakılmasından sonra yargı sürecinin nasıl işleyeceği sorusu üzerine Bakan Sadullah Ergin, “Tunceli Başsavcılığı gerekli olan tahkikatı başlatmıştır. Burada adli bir sorun var, adam kaçırma sorunu var, bununla ilgili gerekli soruşturmalar yapılıyor, sonucuna göre de savcılık bir kara verecektir. Netice itibariyle çalışmayı adli makamlar yapacaklardır.” dedi.

Suriye’den gelen göçmenler ile Hatay halkının arasında gerginlik olduğu yönündeki söylentilere de açıklık getiren Bakan Ergin, “Türkiye’nin Suriye probleminde takınmış olduğumuz tavır geleneksel tavrımızdır. Türkiye komşularında böyle bir problem olduğunda, yıllar önce Irak Halepçe katliamından kaçıp ülkemize sığınanlara nasıl yardım ettiysek, bugün Suriye’de yaşanan insanlık dramından kaçarak, oradaki zulümden kaçarak sınırlarımıza sığınan kişilere hem komşuluk hem de insanlık görevimizi yapmak durumundayız. Bu bizim milletimizin sahip olduğu yardım severlik özelliğinden kaynaklı tavrımızdır. Ayrıca Suriye bizim komşumuz, öncesinden bu yana kardeşçe ilişkilerimiz ve dostluk bağlarımız var. Bugün yaşanan bu sıkıntılarda, kapınıza gelmiş yaralısı ile çoluk çocuğuyla, kadınıyla, sığınmış insanları biz hem komşuluk hem insanlık görevimizi yapıyoruz. Zaman zaman yaşanan bir takım sıkıntılar olsa da, bu sıkıntılar bizim komşuluk ve insanlık görevimizi yapmaktan alı koymamalı.” ifadelerini kullandı.Tutuklu gazeteciler ve milletvekilleri ile ilgili, meclisin açılmasından sonra bir çalışma olacak mı şeklindeki bir soruya ise Bakan Ergin, “Bu tür spesifik konulara özgü düzenleme yapma geleneğimiz yok. Adalet alanından ihtiyaç duyulan çalışmalar tespit edilmiştir, bununla ilgili 2009 sonbaharında ki yargı reformu strateji belgesi ve buna bağlı eylem planı oluşturulmuştur. Bu eylem planının yüzde 70’ini hayata geçirdik, eksiklerimizi tamamlamaya gayret ediyoruz. Çok sayıda yasal düzenlemeler yapıyoruz. Sonbaharda meclisin açılması ile beraber, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine çıkmış olan ihlal kararlarının gereğini yapmak üzere bir dizi çalışmamız daha var. Sorunlara genel perspektifle yaklaşarak tespit ediyoruz ve bu sorunları çözmek için genel düzenlemeler yapıyoruz. Bu genel düzenlemelerden şu veya bu istifade eder bu ayrı konu. Genel itibariyle Türkiye’nin problemlerini tespit edip ona özgü çözümler öneriyoruz.” şeklinde cevap verdi .