Polis Kurşunuyla Ölen Gencin Ailesine Devletten Güvence

İzmir'in Karabağlar ilçesi Eskiizmir semtinde dün (12 Ağustos) yaşanan maddi hasarlı trafik kazasının ardından çıkan tartışmada bir polis memurunun silahından çıkan kurşunlarla hayatını kaybeden 26 yaşındaki Emrah Barlak, son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze namazına katılarak ailesine başsağlığı dileyen İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, olayın bütün ayrıntılarıyla inceleneği güvencesini verdi. Barlak'ın amcası Sıtkı Barlak, Kıraç ve Bilkay'ın, yeğeninin ölümüne sebep olan kişiye polis memuru olduğundan ötürü ayrıcalık yapılmayacağına dair söz verdiğini, kendilerinin de bunu istediğini söyledi.

İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü'ne ait bir ekip otosuna, 17 yaşındaki ehliyetsiz gencin kullandığı otomobil çarptı. Ardından gencin yakınlarıyla polis memurları arasında tartışma çıktı. Elinde sandalyeyle saldıran gençlere, bir polis memuru ateş açtı. Olayda Emrah Barlak, kardeşi Erhan Barlak (20), akrabaları Faruh Karhan (29) ve yoldan geçen Halil Altun (34) yaralandı. Karnından ve bacaklarından yaralanarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Emrah Barlak hayatını kaybetti. Otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilen Barlak'ın cenazesi, işlemlerinin ardından alınarak Eskiizmir semtindeki Yıkık Kemer Camisi'ne götürüldü. Cenaze namazına Barlak'ın ailesi ve yakınlarının yanısıra Vali Kıraç ve İl Emniyet Müdürü Bilkay da katıldı.

Kıraç ve Bilkay'ın orada bulunması kalabalığın polise öfkesini azaltırken birçok kişinin de gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Polis tarafından bir oğlu öldürülen ve bir oğlu ağır yaralanan Nusrettin Barlak, tören boyunca ağladı. Baba Nusrettin Barlak, Kıraç ve Bilkay'ın başsağlığı dilediğini, daha sonra ziyarete geleceklerini söylediklerini aktaran baba Barlak, "Arabada ufak çocuk var, bizim dükkana geliyordu. Ehliyeti yok, dönüyor, dönerken orada polis arabasıyla çarpışıyor. Komple 200 lira masraf yok. ‘Neyse cezamızı halledelim, karakola götürün, tutanak, hepsine biz razıyız.’ diyorlar. Birisi kalkıyor durmuyor, polislerden biri, dipçiği kafasına vuruyor. Kahvedekiler bile, ‘Kendinde misin? Nasıl vuruyorsun?’ diyor. Kalkıyor 1–2 metre uzaklaşıp silahı çıkarıp vuruyor. Diğer kardeşi, ‘Ne yaptın? Ağabeyimi öldürdün?’ diye, ağabeyinin üzerine atlıyor. O atlarken ötekini vuruyor. Sekiz mermi. Bu kadar yetkiyi size nasıl veriyorlar? Diğer oğlum ölüm döşeğinde, bağırsakları dışarıda. Sırtında cop yaraları var. Olayın olduğu yerde çok sayıda şahit var." şeklinde konuştu.

Amca Sıtkı Barlak ise Vali Kıraç ve Emniyet Müdürü Bilkay'ın, yeğeninin ölümüne sebep olan kişiye polis memuru olduğundan ötürü ayrıcalık yapılmayacağını, yaptığının cezasını çekeceğini söylediklerini aktardı. Amca Barlak, "Bizim de istediğimiz bu. Bir polis memuru cinnet geçiriyor veyahut da ne yapıyorsa iki üç çocuğa şarjör boşatmasının bir anlamı yok. Biz davacıyız. Havaya ateş açsın, ayağına ateş etsin ama belden yukarı o kadar kurşun sıkılır mı 1 metre mesafeyle hedef gözetilerek?” dedi.

Müftü Vekili İlyas Öztürk'ün kıldırdığı cenaze namazında Vali Kıraç ve Emniyet Müdürü Bilkay, baba Nusrettin Barlak ile yan yana saf tuttu. Emrah Barlak'ın cenazesi, namazın ardından Yeni Buca Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Namaz sırasında gencin yakınları, bazı gazetelerde gençlerin polise bıçak çektiğine dair yanlış haberler yer aldığını belirterek gazetecilere tepki gösterdi. Basın mensupları da cami dışından görüntü almaya çalıştı .