İran'da Dün Meydana Gelen İki Büyük Deprem

İran'da dün meydana gelen iki büyük depremden sonra ülkedeki yetkililerden gelecek çağrıyı bekleyen Van Valiliği Afet Acil Durum Müdürlüğü bünyesindeki 30 kişilik arama kurtarma ekibi 6 araçla Kapıköy Sınır Kapısı'na uğurlandı.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından Türkiye'ye ilk yardım ekibini gönderen İran'da dün meydana gelen 6,0 ve 6,2 büyüklüğündeki depremler sonrası Van Valiliği ile Başbakanlık Afet Acil Durumu Yönetim Başkanlığı harekete geçti.

İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'nde depremin ardından hazırlıklarını tamamlayan 30 arama kurtarma personeli, 6 araç ve bir arama kurtarma köpeğiyle İran'dan gelecek çağrıyı bekleyen ekip, Vali Münir Karaloğlu ve AFAD Başkanı Fuat Oktay tarafından İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı'na uğurlandı.

Vali Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van'da geçen yıl meydana gelen depremlerde yardımlarına koşan ilk iki ülkenin İran ve Azerbaycan olduğunu bildirdi.

İran'da dün akşam saatlerinde meydana gelen depremden sonra Dış İşleri Bakanlığı ve AFAD'dan gelen talimatlar doğrultusunda 30 kişilik arama kurtarma ekibinin teçhizatlarıyla hazır bir şekilde bekletildiğini ifade eden Karaloğlu, şunları söyledi:

''Bugün AFAD başkanımız Van'a gelince, beklemenin burada değil, zaman kaybının olmaması için sınırda olmasını istedi. Bizde ekiplerimizi sınır kapısına gönderdik. Yardım çağrısını alır almaz veya İran makamları gümrükte kabul işlemlerini gerçekleştirir gerçekleştirmez arkadaşlarımız gitsinler ve oradaki depremzedelere yardımcı olsunlar istedik. Van'daki depremde bize yardımcı olan İran halkına teşekkür ediyoruz. Bugün de biz onların yardımına koşuyoruz. Dün bize, bugün onlara, yarın başka bir ülkeye.''

Türk Kızılay'ının Erzurum'dan yiyecek, içecek noktasında hazırladıkları tırların Gürbulak Sınır Kapısı'na ulaştığını dile getiren Karaloğlu, İran'dan talep olması halinde Van olarak çadır, yiyecek ve içecek hazırlıklarının olduğunu kaydetti.

-AFAD Başkanı Oktay

Rutin ziyareti gerçekleştirmek için Van'a geldiğini belirten AFAD Başkanı Fuat Oktay ise, İran'da yaşanan deprem felaketini çok yakından takip ettiklerini vurguladı.

AFAD olarak İran'dan yardım talebini beklediklerini anlatan Oktay, şunları kaydetti:

''İran'da durumun ciddi olduğunu anladıktan sonra da vakit kaybı yaşamamak adına hazır olarak bekletilen ekiplerimizi sınır kapılarına yönlendirdik. Van'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, 6 araç ve 1 arama kurtarma köpeğini Kapıköy Sınır Kapısı'na doğru yola çıkardık. Bunu vakit kaybetmemek için yapıyoruz. Çünkü bir can, bir candır. Komşumuz sıkıntıdayken bizim burada rahat etme şansımız yok. Özellikle de bunu Van'dan yapıyor olmamızın ayrı bir anlam ve önemi var zaten.''

Muhabir: Sıtkı Yıldız / Yahya Öylek

Yayıncı: J.Jale Durgun
Kaynak: AA