Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın Açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Şairleri, edipleri olmayan bir milletin tarihi de yok demektir'' dedi.

Yılmaz, Kayseri'nin Tomarza ilçesine bağlı Dadaloğlu beldesinde düzenlenen Uluslararası Dadaloğlu Kültür ve Sanat Şenlikleri'nde yaptığı konuşmada, Dadaloğlu'nda Karacaoğlan'ın sevdası ve Köroğlu'nun yiğitliğinin görüldüğünü belirtti.

Dadaloğlu'nun Anadolu'nun değerlerini bugünlere taşıdığını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

''Dadaloğlu'nun şiirleri, Osmanlı döneminin sorunlu, sancılı ve bir takım çekişmelerin yaşandığı döneme ışık tutuyor. Sözlü tarih olması bakımından da Dadaloğlu şiirleri önemli. Dadaloğlu'nun şiirlerinde o dönemin sorunlarını, idaredeki aksaklıkları görüyoruz. Bugün o dönemin sorunları geride kaldı ama Dadaloğlu'nun adı ve şiirleri yaşıyor. Yusuf Has Hacib, bin yıl öncesinden Kutatgu Bilig'de bize şöyle sesleniyor; 'Ülkeler kılıçla fethedilir, kalemle yönetilir. Bilimle, kültürle, güzel sözle, ilimle, hukukla, adaletle yönetilir'. Bugün bizim yaptığımız budur. Dadaloğlu'nun şiirlerinin halen yaşaması, kültürün, sözün ve kalemin gücüdür. Kelimelerin gücünü anlamadan insanın gücünü anlayamazsınız. Dadaloğlu, sadece kendi adını yaşatmıyor, dilimizi yaşatıyor. Dil ne kadar işlenirse o kadar gelişir. Şairler bir dilin fotoğrafını çeker ve sonraki nesillere hatıra olarak bırakır.''

Şiirlerin toplumda yaygınlaşmasının yatay bir etkileşimi ve coğrafi bütünlüğü, kuşaktan kuşağa geçmesinde de tarihsel bütünlüğü sağladığını kaydeden Yılmaz, ''Şairleri, edipleri olmayan bir milletin tarihi de yok demektir. Ne mutlu Tomarza'ya ki, bu toprakların insanının sesini dünyaya taşıyan Dadaloğlu'na sahip. Artık ne Dadaloğlu kaldı, ne atı ne de kılıcı, ne padişah fermanı kaldı, kalan dilimiz, tarihimiz. Dilimizin yaşatıcısı şiirlerdir'' diye konuştu.

TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut da, insan ve toplum hayatını şekillendiren kültür ve sanatın gölgesinde gerçekleştirilen bu şenliklerin birlik ve beraberliğe katkı sağladığını vurguladı.

Ortak ruhunu kaybeden toplumların önce güçsüzleştiğini daha sonra yok olduğunu dile getiren Yakut, ''Yok edilmek istenen toplumların içine ayrılık tohumları ekilir ve insanlar birbirine düşürülür. Milli reflekslerini diri tutan milletler dünyada başarıyı elde etmişlerdir'' dedi.

Vali Vekili Kasım Fikret Dayıoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve davetlilerin katıldığı şenlikte, halk ozanları konser verdi, halk oyunu ekipleri gösteri sundu.

Dadaloğlu Belediye Başkanı Hüseyin Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut ve protokoldeki diğer katılımcılara plaket verdi.

Bakan Yılmaz, beraberindekilerle belde girişindeki Dadaloğlu Anıtı'nı da ziyaret ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Muhabir: Tevfik Işık / Mustafa Yıldız

Yayıncı: A. Fatih Tekcan
Kaynak: AA