CHP'nin Çağrısına AK Parti'den Destek

Üçüncü yargı paketiyle ilk gün 3300 kişi tahliye oldu, vekiller umutlandı. Ergenekon ve Balyoz sanığı vekillerin tahliye talebi pazartesi görüşülecek. CHP’nin “Tahliye çıkarsa Meclis, vekil yemini için yeniden toplansın” çağrısına AK Parti de destek verdi.

Üçüncü yargı paketiyle ilk gün 3300 kişi tahliye oldu, vekiller umutlandı. Ergenekon ve Balyoz sanığı vekillerin tahliye talebi pazartesi görüşülecek. CHP 'nin “Tahliye çıkarsa Meclis, vekil yemini için yeniden toplansın” çağrısına AK Parti de destek verdi.

Üçüncü Yargı Paketi ile denetimli serbestlik uygulamasının alanı genişletilince çok sayıda hükümlü cezaevlerinden tahliye edildi. İlk gün Türkiye'nin dört bir yanında 3 bin 200 hükümlünün cezaevinden çıktığı öğrenildi. Tahliye edilen hükümlüler, cezalarının infazı sona erinceye kadar denetimli serbestlik uygulamasına tabi tutulacaklar. Bu hükümlüleri imza atma, belli bir işi yerine getirme, belirlenen yerlere gitmeme, kamuda çalışma gibi yükümlülükler bekliyor. Denetimli serbestlik uygulamaları arasında Türk hukuk sistemine yeni dahil olan elektronik kelepçe de yer alıyor. Taciz ve tecavüz hükümlülerine elektronik kelepçe uygulanacak. Uygulamaya göre parka ya da okula yaklaşma yasağı getirilen tacizciler parka, okula yaklaşırsa kelepçe sinyal verecek. Yükümlülüklerini yerine getirmeyenler cezaevine girecek. Yasayla çok sayıda mahkum da kapalı cezaevinden açık cezaevine geçti.

Aralarında taş atan çocukların da bulunduğu 2 yılın altındaki basit örgüt suçları ile alkollü ve ehliyetsiz araç kullanma gibi suçların sanıkları da tahliye edilenler arasında.

2 MİLYON DOSYA ERİYECEK

Yeni yasa yargının işyükünü de hafifletecek.

Düşecek dosya sayıları şöyle:


1-Karşılıklı çek keşide etmekten kaynaklı dosyalar: 600 bin.
2-Ön ödeme kapsamına girecek dosyalar: 65 bin.
3-Elektrik hırsızlığından mahkemelere gelen yıllık dosyalar: 70 bin.
4-Elektrik suçundan Yargıtay Daireleri ve Başsavcılığındaki dosyalar: 53 bin.
5-Suç olmaktan çıkan fiillere ilişkin dosyalar: 1 milyon 500 bin.
6-Kabahatler: 260 bin.
7-İcra dosyaları: 1 milyon.

28 ŞUBAT TUTUKLULARI


28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan şüpheliler de tahliye istedi. Dün Ankara Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Çevik Bir, Erol Özkasnak, Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman'ın da aralarında bulunduğu 29 şüpheli tahliye talebi ile ilgili dilekçe verdi. Gürüz'ün aralarında bulunduğu 61 şüphelinin de tahliye talebinde bulunması bekleniyor.

7 TİP 'linin katiline af yok

Üçüncü Yargı paketinin yürürlüğe girmesi ile cezaevlerinde tahliyeler başlarken 1980 öncesi suç işleyen ülkücülerin tahliye umudu boşa çıktı. 7 TİP'linin katillerinden Bünyamin Adanalı'nın paketin yürürlüğe girmesinin ardından yaptığı tahliye başvurusu Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Ret kararında Adanalı'nın 2001 yılında 7 kez ölüm cezasına çarptırıldığı ve cezanın Yargıtay'da 2011'de onandığı anımsatıldı. 7 kez ölüm cezasının idam cezasını ortadan kaldıran yasa ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürüldüğü anımsatılan kararda, yenilenen infaz yasasıyla Adanalı'nın cezasının daha sonra 25 yıla indirildiği belirtildi. Adanalı'nın cezasının infazı için eski ve yeni olmak üzere iki farklı ceza infaz yasasının bulunduğu ve lehe olan hükümlerin uygulandığı anımsatılan kararda infazın 6 Haziran 2019'da tamamladığı belirtildi. Kararda, '3. Yargı Paketinde bu anlamda bir değişiklik yapılmamıştır ' denilerek tahliye talebi reddedildi. Adanalı karara itiraz etti. Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul ile 2 CHP il başkanının öldürülmesi davasından hüküm giyen Muhsin Kehya ile yine 7 TİP'linin katillerinden Haluk Kırcı'nın avukatları da tahliye talebinde bulundu.

CHP'NİN ÇAĞRISINA TAM DESTEK!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak 3. yargı paketindeki “adli kontrol” düzenlemesiyle tutuklu vekillerin de tahliyesinin gündeme gelmesi üzerine “Tahliyeden sonra milletvekillerimizin yemin etmeleri için TBMM 'yi olağanüstü toplantıya çağıracağız” açıklamasını yaptı. İçtüzüğe göre TBMM tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ya da üyelerin beşte birinin (110) imzasıyla toplanabiliyor.

CHP 'nin “olağanüstü toplantı” açıklamasına diğer partilerden gelen yorumlar ise şöyle:

'BOYKOT ETMEYİZ ' 

- AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş:

CHP, Meclis 'in olağanüstü toplantıya çağrılması için 110 imzayı bulabilir. Bize ihtiyaçları yok. Meclis bu gündemle toplanıp, milletvekilleri yemin ettikten sonra tekrar tatile girer. Biz Meclis 'i hiçbir zaman boykot etmeyiz. İsteyen milletvekilleri gelebilir.

'UMUTLUYUM '


- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi:

Tutuklu vekillerin serbest bırakılmasını arzu ediyoruz. Bu konuda umutluyum. Meclis 'in olağanüstü toplantıya çağrılmasını serbest bırakmadan sonra değerlendirip kararlaştırırız.

'BAŞKAN YAPSIN ' 

- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural:

Bu sorun parti sorunu değil, TBMM 'nin sorunu. Olağanüstü toplantı çağrısını Meclis Başkanı yapmalı. Tahliyeler sonrası Meclis hemen toplanmalı.

'HER AN MÜMKÜN ' 

- BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan:

Umarız ki mahkemeler geciktirmeden bunun gereğini yaparlar. Millet vekillerimiz, karardan sonra eğer özgürlüklerine kavuşurlarsa Meclis ' i bir günlüğüne toplayıp yemin gerekebilir, her an mümkündür, bunu düşüneceğiz.