Euromoney Ödül Töreni Londra'da Finans Sektörünün Yıldızlarını Belirledi

Dünya Finans piyasalarının yakından takip ettiği Euromoney Ödülleri, Londra’da düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu.

1992 yılından itibaren her yıl düzenlenen ödül töreninde, 2012’nin en iyi sektör oyuncuları bir araya geldi.

Beş kategoride dağıtılan ödüller arasında Kişisel Başarı, Gelişmekte Olan Piyasa Ödülü, Ülkelerin En İyi Bankası, Küresellikte Birincilik ve Bölgesel Bankacılık dallarında ödüller dağıtıldı.

Türkiye’nin en iyi bankası ödülünü İş Bankası aldı. Kırgızistan’ın en iyi bankası ödülünü DemirBank ve Çalık Grubunun bağlı ortaklığı Arnavutluk ve Kosova’da faaliyette bulunan Banka Kombetare Tregtare-BKT (Milli Ticaret Bankası) Euromoney Dergisi tarafından 2012 yılında Arnavutluk’un en iyi Bankası ödülüne layık görüldü.

33 yıldır Bankacılık görevinde bulunan Mehmet Usta, Çalık Grubu'na Bağlı Aktif Bank Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve aynı zamanda Balkanlar'da Arnavutluk ve Kosava’ da şubeleri bulunan Banka Kombetare Tregtare (Milli Ticaret Bankası) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Mehmet Usta yaptığı konuşmada, "Euromoney törenine katılmak için bugün buradayız. Bankamız Arnavutluk'un en iyi bankası seçildi. Daha önce de bankamız 8 kez ödüle layık görüldü ancak Euromoney’den ilk kez ödül alıyoruz. Ödüle layık olabilmek için Euromoney iki koşula uygunluğa bakıyor, birincisi finans sektöründe lider konumda olmak, ikincisi de yenilikleri ve buluşları sektöre kazandıran kurumları Euromoney ödüllendiriyor. Arnavutluk'taki Milli Ticaret Bankası lider konumda ve ayrıca bireysel bankacılık alanında ülkeye bir çok yenilikleri getirdi. Örneğin kredi kartına taksit , mobil bankacılık, internet bankacılık ve bu nedenle bu ödüle layık görüldü.

Dünya 2008’in Son çeyreğinden itibaren ekonomik krize girdi. Bu sırasıyla Amerika’dan başladı ardından Avrupa’da yer aldı ve hala devam ediyor ve bir süre daha devam edecek. Krizleri aşmak kolay olmuyor Türkiye benzer bir krizi 2001 yılında yaşadı ve sancılı oldu ve Türk Bankacılık sektöründe 88 banka vardı ve bu kriz Sonrası 44 banka kaldı’ açıklamasında bulundu.

Arnavutluk Milli Ticaret Bankası CEO’su Seyhan Pencapligil, Avrupa’nın finans sektöründe yaşadığı sıkıntılı süreçten sıyrılarak nasıl ödül aldıklarını şu sözlerle anlattı: "Bunun iki nedeni var: Öncelikle Avrupa’daki bir çok banka sıkıntılı bir dönemden geçiyor ancak biz Türk bankacılık sisteminde daha önce bu sorunları yaşadığımız için hazırlıklıyız, tecrübeliyiz ve ikincisi ise Arnavutluktaki rakiplerimiz büyük Avrupa bankaları oldukları için onların yönetim kadrolarının adanmışlığı ile bizim yönetim kadrolarımızın adanmışlığı aynı şey değil, onlar 2-3 yıllığına oraya geliyorlar, bizler ise kendimizi adıyoruz." Finans sektörünün 100’den fazla büyük isminin katıldığı gece de Türkiye’nin en iyi yatırım bankası ödülünü Garanti Securities, Türkiye’nin en iyi borç evi (Debt House) ödülünü HSBC ve en iyi bankacılık ödülünü İş Bankası aldı .
Kaynak: İHA