Türkiye'ye Doğrudan Yabancı Yatırımında Rekor Artış

Dünya Yatırım Raporu, Türkiye’de de tüm dünyaya eş zamanlı olarak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından açıklandı.

YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, rapora göre Türkiye'ye 2011 yılında doğrudan uluslararası yatırımın yüzde 75,7'lik artışla 9 milyar dolardan 16 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan Dünya Yatırım Raporu Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi YASED tarafından açıklandı. Rapora göre dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar 2011 yılında yüzde 16,5’lık bir artışla 1,5 trilyon doları aştı. Uluslararası yatırımların dünyadaki trendini, sermaye hareketlerinin yönünü, uluslararası doğrudan yatırımcıların hangi ülkeleri tercih ettiklerini ülke ve bölge bazında analiz eden rapor, YASED Yönetim Kurulu Üyesi Akın Kozanoğlu, YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit ve UNCTAD Temsilcisi Astrit Sulstarova’nın katıldığı soruları yanıtladığı bir basın toplantısıyla açıklandı. Türkiye, 2011 yılında global uluslararası doğrudan yatırım artış artış oranının çok üstüne çıkarak yüzde 75,7'lik bir artışla 15,9 milyar dolara ulaştı. 2010 yılında 29. sırada yer alan Türkiye, bu sonuçla 6 basamak yükselerek dünya genelinde 211 ülke arasından en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken 23. ülke oldu. YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, “2012 Dünya Yatırım Raporu’na göre dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar, 2011 yılında yüzde 16,5 lik bir artışla 1,5 trilyon doları aştı. Türkiye’de ise 2011 yılında global UDY artış oranının çok üstüne çıkarak yüzde 75,7’lik bir artışla 9 milyardan 16 milyar dolara ulaştı.” dedi.

Özyiğit, “Dileğimiz, öncelikle kriz öncesindeki 20-22 milyar dolar seviyesini tekrar yakalamak; uzun vadede ise Türkiye’de, bölgede ve dünyada sürekli artan potansiyeli doğrultusunda daha yüksek seviyelerin sürdürülebilir bir trend haline gelmesidir.” şeklinde konuştu.

2011 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 4 ülke ise değişmedi. ABD 226,9 milyar dolarla yeniden ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 124 milyar dolarlık yatırımla Çin takip etti. Bu ülkeleri Belçika ve Hong Kong izledi.