Dünya Sağlık Örgütü Kanser Uzmanları Lisinia’yı Gezdi

Dünya Sağlık Örgütü Kanser Uzmanları, Burdur Karakent Köyü’nde bulunan Lisinia Projesi’nin uygulandığı Burdur Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdi.

Burdur Yaban Hayati Rehabilitasyon Merkezi ve Lisinia Proje Kurucusu Öztürk Sarıca, Burdur Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, Burdur Halk Sağlığı Müdürü Sevinç Sütlü, Dünya Sağlık Örgütü Kanser Uzmanlarından AB Birliği Nüfus Tabanlı kanser Tarama ve Polyatif Bakim Hizmetleri Uzmanı Magledelena Simana Patrulesa ve Birleşmiş Milletler Fransa Sağlık Bakanlığı Kanser Uzmanı Jean Pierre Landtsheer ‘e Lisinia Projesi’ni anlattı.

Lisinia Projesi’nin temel olarak insanların kimyasallardan uzak ve kanser riski taşımadan yaşamayı amaçladığını dile getiren Burdur Yaban Hayati Rehabilitasyon Merkezi ve Lisinia Proje Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, Lisinia Projesinin içinde 9 adet alt proje taşıdığını ve bu projelerin tüketimden, üretimde ve Burdur Gölü’nün çekilmesine kadar kanser riski taşıyan tüm konuları ele aldığını belirtti.

Gelecek nesillerin kansersiz yaşaması konusunda sorumlu olduklarını belirten Sarıca, “Bizler gelecek nesillerden sorumluyuz çünkü çocuklar kanser sebebiyle artık 4 yaşında ölüyorlar. Bu çocuklar ölürken uyuyamıyoruz. Uykularımız kaçıyor ve birşeyler yapmak istiyoruz. Çevremizdeki pek çok kişiyi kanserden kaybediyoruz. İnsanların neyden kanser olduğunu bilmeleri gerekir. Birilerinin bunu anlatması gerekiyor” diye konuştu.

Lisinia Projesi’nin dünyadaki çevre ve kanserin ilişkilendirildiği tek proje olduğunu kaydeden Sarıca, “Lisinia Projesi içinde 9 tane alt proje taşıyor. Proje alanına gelen ziyaretçiler sunum odasında bilgilendiriliyor ve Burdur yaban hayatı Rehabilitasyon merkezi’ni gezerek, projenin uygulama alanlarını görmüş oluyorlar. Burada eğitim alan ziyaretçilerimize sertifika veriyoruz. Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon merkezi, hiç üretim yapılmamış ve hiç bozulmamış bir arazi üzerine kuruldu. Burada bir ağaç dahi kesilmedi” dedi.

Lisinia Projesi’nde Burdur Gölü’nün çekilmesinin de önem arz ettiğini belirten Sarıca, “Lisinia Projesi’nin alt projelerinden birisi de Burdur Gölü’nün çekilmesidir. Biz suyun çekilmesinin derdinde değiliz. Biz suyun çekildiği bölgede vatandaşların maruz kalacağı kanserojen maddelerle ilgileniyoruz. Burdur Gölü’nün 30 yıl sonra tatamıyla kuruyacağı söyleniyor. Suyun çekildiği bölgelerin tamamı bitki örtüsüyle kapatılmazsa, insanlar kanserojen maddelere, kimyasal atıklara maruz kalacaklar” diye konuştu.

Lisinia’ya hayran kalan heyet rehabilitasyon merkezinde tedavi gören akbaba, domuz, şahin, atmaca, kartal gibi yabani hayvanların iyileştirildiği kafesleri gezdi .
Kaynak: İHA