Avrupa Parlamentosu, İsrail'in Yasadışı İnşaatlara Derhal Son Vermesini İstedi

Avrupa Parlamentosu bugün Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki durum ile ilgili bir ilke kararı aldı.

AP’nin Hollanda Işçi Partili (PvdA) sosyal demokrat milletvekili Emine Bozkurt kararın yazarlarından biri olarak metne, bilhassa İsrail hükümeti tarafından uygulanan idari gözaltılar konusuna dikkat çekecek, eklemeler yaptı.

Bugün kabul edilen ilke kararı ile Avrupa Parlamentosu Filistin’de iki devletli bir çözüme olan inançlarını bir kez daha belirttikten sonra İsrail’in denetimi altındaki Batı Şeria’nin C bölgesinde ve Doğu Kudüs’te yaşananların iki devletli bir çözümün gerçekleşme ihtimalini azalttığını dile getiriyor. Karar, İsrail’in yasadışı inşaatlarına derhal ve kesin olarak son vermesini, ayrıca Filistinlilerin evlerini yıkmaya ve onları yer değiştirmeye zorlamaya da son vermesini istiyor. İsrail’in Filistinlilerin su kaynaklarına ve eğitim, sağlık gibi hizmetlere adil ulaşımını sağlamak mecburiyetinde olduğunu hatırlatan karar, ayrıca Emine Bozkurt’un önemle üzerinde durduğu üzere İsrail’in keyfi idari gözaltılar uygulamasına son vermesini talep ediyor.

İlke kararının Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso´nun önümüzdeki hafta bölgeye gerçekleştireceği çalışma ziyaretinden önce kabul edilmiş olması da önemini arttırıyor. Barroso haftaya Filistinli ve İsrailli yetkililerle görüşecek ve işgal altındaki Filistin topraklarında da görüşmelerde bulunacak .