Osman Genç: “100 Yılın En Büyük Afeti”

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, sel felaketinin ilçede yaşanan 100 yılın en büyük afeti olduğunu belirterek, "Ortak çalışmayla felaketin yaraları en kısa zamanda sarılacaktır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyorum" dedi.

Dün gece yoğun yağmurun başladığı andan itibaren sabaha kadar bölgede gezen ve sel felaketi öncesi onlarca vatandaşı sele karşı uyaran Canik Belediye Başkanı Osman Genç, gündüz ilçeyi gezerek durum tespitinde de bulundu. Belediyenin bütün birim amirleriyle birlikte vatandaşlarla görüşen ve geçmiş olsun dileğinde bulunan Başkan Genç, özellikle Mert Irmağı ve Yılanlıdere'nin taşması sonucu oluşan sel felaketine Asarcık üzerinden gelen yoğun sel sularının neden olduğunu söyledi.

Aralıksız 4 saat yoğun sağanak şeklinde süren ve Meteoroloji’nin 'kırmızı alarm' verdiği yağışın 100 yılın en büyük yağmuru olduğunu ifade eden Başkan Genç, "Yağmurun başladığı andan itibaren bölgemizde gece boyunca çalıştık. Özellikle riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızı uyardık. Ancak bu bir felaketti. Günlerdir devam eden yağmur nedeniyle toprak doymuştu. Gece meydana gelen yoğun yağmur direk sel suyuna dönüştü ve özellikle Asarcık gibi yukarı bölgelerden gelen sel suyu nedeniyle Yılanlıdere ve Mert Irmağı'nın taşmasından ilçemiz olumsuz etkilendi. Sel sularının üst kesimlerden bir anda gelmesi felaketi artırdı" diye konuştu.

GECEKONDU OLSAYDI FELAKET BÜYÜRDÜ
Yağmurun Canik ve güney yamaçlarında etkili olduğunu da vurgulayan Başkan Genç, "Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiler felaketin boyutunu gözler önüne seriyor. Bu şiddette bir yağmur daha önce görülmemiş. TOKİ bölgesinde yaşanan su basması, yukarı bölgelerden selle birlikte gelen toprak, çakıl ve ağaçların menfezleri tıkaması sonucu oluştu. İnsanlarımızın hayatlarını kaybetmesi bizleri elbette derinden üzdü. Eğer TOKİ binaları yapılmamış olsaydı ve eski gecekondu evler o bölgede bulunsaydı felaketin boyutu daha fazla olur ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı artabilirdi. Felaketin boyutu o zaman yüzde 80 daha artardı, çünkü gecekondulardan kimsenin kurtulma şansı yoktu" şeklinde konuştu.

Felaketin yaralarının en kısa zamanda sarılacağını da dile getiren Başkan Genç, "Uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre bölgemize yağan yağmur lokal yani tek bir bölge üzerinde olmuş. Bunda da en büyük etken iklim değişiklikleri. Artık bu tür yağmurlarla sık sık karşılaşabiliriz. Dünyada selden ölenlerin sayısı depremden ölenlerden daha fazla. Vatandaşlarımız bizden önce dere yataklarına ev yapmış. Dere ve ırmakların ıslahları bir an önce yapılmalı. Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi olarak diğer kurumlarla birlikte ortak çalışma sonucunda el birliğiyle felaketin yaralarını saracağız. Bölgemizde hasar tespit çalışmaları sürüyor, ancak 800 ile bin hanenin selden zarar gördüğünü tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Canik Belediyesi ve Canik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan ekibin hasar gören bölgeleri gezdiğini ve yardım edilecek evleri belirlediğini belirten Başkan Osman Genç, şunları söyledi: "Vatandaşlarımız bilsinler ki bütün imkanlarımızla onların yanındayız. Diğer il ve ilçelerden ilçemize gelerek çalışma yapan, araç gönderen belediye ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, Canik halkımıza ise geçmiş olsun diliyorum. Acımız ve üzüntümüz büyük. "
Kaynak: İHA