Mali’de İsyancılar Şehrin Etrafına Mayın Döşüyor

Mali’de Mart darbesini fırsat bilerek kuzey bölgelerde kontolü ele geçiren Ensar Din, Tuareg isyancılarından korunmak için Gao şehrinin etrafına mayın döşemeye başladı.

Darbeden sonra kuzeyi ele geçirmek için hükümete karşı beraber mücadele veren gruplar, bugünlerde iktidar mücadelesine girdi. Kuzey Mali’de patlak veren olaylar üzerine açıklama yapan Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault, bütün Batı Afrika’yı etkileyecek terör olaylarına izin vermeyeceklerini belirtti.

Ayrault’un açıklaması, El-Kaide bağlantılı Ensar Din grubunun kuzey şehri Timbuktu’da tarihi türbeleri yıkmaya başlamasının ardından geldi. Gao’lu Allouseini Muhamed, BBC’ye yaptığı açıklamada, kasabanın etrafına mayın döşeyen isyancıların yerel radyodan yaptıkları anonslarla da halkı korkuttuklarını ve kasabalıların sokağa çıkmasını engellediklerini belirtti.

Kasaba halkının çoğunluğunun hayvancılıkla uğraştığını söyleyen Muhammed, hayvanların ve çiftçilerin evlerde hapis kaldıklarını ve kasabada dükkanların da kapatıldığı söyledi.

Öte yandan kuzey Mali’de seküler bir devlet kurmak için mücadele veren Tuaregliler, Selefi görüşlere sahip Ensar Din’in İslam büyüklerine ait türbeleri yıkmasını kınadı ve Ensar Din ile savaşma kararı aldığını bildirdi. Yerel medyanın haberlerine göre, kuzey Mali’nin önemli şehirleri Timbuktu, Gao ve Kidal şu anda El-Kaide bağlantılı Ensar Din ve Mujao örgütlerinin kontrolünde. Ağır silahlara sahip olmayan Tuareglilerin diğer örgütlerle mücadele etmesi zor gözüküyor. Mali’de isyancıların kuzeyi ele geçirmesinin ardından yaklaşık 300 bin kişi topraklarını terketmek zorunda kaldı .