Philip Gordon: Suriye'de Birlik ve Beraberlikten Yanayız

ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Suriye'nin parçalanmasından yana olmadıklarını ifade etti.

Gordon, "Suriye'de ne ırk ne de din ayrımcılığını savunuyoruz. Birlik ve beraberlikten yanayız." dedi.

ABD'nin, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etti. Eşi Rachel Gordon ile faytonla saat 16.00 sıralarında Ruhban Okulu’na gelen Philip Gordon’u, Bursa Metropoliti İlpidophoros Lambiniadis karşıladı. Ziyarette, ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Frederick Kilner da Gordon’a eşlik etti. Ruhban Okulu’nu gezen Gordon, Metropolit Lambiniadis ile görüştü. Ruhban Okulu girişinde Lambiniadis Gordon’a bina hakkında bilgi verdi. Ziyaret öncesi Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması gerektiği yönünde mesajlar veren Gordon, ziyaret çıkışı basın mensuplarının Suriye’nin kuzeyinde bazı bölgelerde kontrolü ele geçiren Kürt gruplarla ilgili sorularını cevapladı. Suriye'nin Esed'den sonraki durumunun birlik ve beraberlik olmasını istediklerini belirten Gordon, " Oradaki etnik gruplar Suriye'nin bir parçasıdır. Biz Suriye'de ne ırk ne din ayrımcılığını savunuyoruz. Her kesimin birlik ve beraberlik içinde olmasını istiyoruz. Suriye'de her hangi bir ayrılığı desteklemiyoruz." dedi.

Açıklamaların ardından Gordon ve Lambiniadis okul bahçesindeki Atatürk Heykeli önünde bir süre sohbet etti. Gordon Atatürk heykeli üzerinde yazılı 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir' sözü hakkında bilgi aldı. Bursa Metropoliti İlpidophoros Lambiniadis de basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ziyareti olumlu bulduğunu ifade eden Lambiniadis, “ABD ve bütün demokratik ülkeler bizim azınlıkların haklarının korunması konusuna ilgi gösteriyorlar. Bu tabii ki hepimiz için çok önemli. Özellikle Ruhban Okulu konusunda Amerika Birleşik Devletleri’nin ilgisi devam ediyor. Her zaman ilgi gösteriyordu ve bunu tekrar gösterdiği için minnettarız.” diye konuştu.

Ziyaretin, Ruhban Okulu’nun beklenen açılma süresini öne alıp almayacağı yönündeki soru üzerine Lambiniadis, bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğini ancak umutlu olduğunu sözlerine ekledi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gordon ve Metropolit Lambiniadis basın mensuplarına Ruhban Okulu önünde poz verdi. Basın mensuplarına açıklamada bulunan Gordon, ziyareti uzun zamandır beklediklerini belirtti.

ABD’nin inanç özgürlüğü ve serbestisi açısından Ruhban Okulu’nun açılmasını güçlü bir şekilde desteklediğini belirten Gordon, “Umarız yakın zamanda faaliyete geçmiş halde ziyaret ederiz.” dedi.