Adana’da Küçük Baş Hayvancılık Masaya Yatırıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adana İl Müdürü Hamit Aygül, Adana’nın hayvancılığa uygun doğal yapısı ve ekolojik koşullarına rağmen küçük baş hayvancılık sektörünün arzu edilen seviyede olmadığını söyledi.

Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Akdeniz Bölgesi 1.İstişare Toplantısı Adana’da yapıldı.

Toplantıda konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni coş, Türkiye’nin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde daha ileri bir seviyeye gelmesi gerektiğini belirterek, et ve süt üretiminin artırılmasında küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin gerekli olduğunu işaret etti.

Üreticilerin bu tür toplantılar düzenlemelerinin, birlik kurmak ve haklarının aramak açısından önemli olduğunu söyleyen Coş, toplantıyı düzenleyen ve katılanlara teşekkür etti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hamit Aygül de, hayvancılığın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik, sosyal ve beslenme açısından vazgeçilmez bir sektör olduğunu ifade ederek, hayvancılığa uygun doğal yapısı ve ekolojik koşullara rağmen Adana’da küçükbaş hayvancılık sektörünün arzu edilen seviyede olmadığını vurguladı.

2010 yılı TÜİK rakamlarına göre 363 bin 341 küçükbaş hayvan sayısı ile Adana’nın, Türkiye’de 31. Sırada yer aldığını belirten Aygül, “Adana sahip olduğu potansiyeli iyi değerlendirirse, bu sıralamada yukarılara çıkmak mümkün. Nitekim 2011 yılında, küçükbaş hayvan sayısı yüzde 24 oranında artarak 451 bin 805 başa ulaştı. Ayrıca, Türkiye koyun-keçi sayısının da yüzde 10 artışla 32,3 milyona çıktı” dedi.

Aygül, Adana’da küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için şu önerilerde bulundu: “İlimizde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden (TİGEM) veya güvenilir özel sektör kuruluşlarından kaliteli damızlık temin edilerek, yerli ırkların kültür ırklarıyla melezleme çalışmalarına hız verilmelidir. Küçükbaş hayvancılığı ekonomik olarak yapabilmek için otlak alanlarının yeterli ve verimli olması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle çayır-meraların ıslahı ve münavebeli otlama çalışmalarına hız verilmelidir. Koyun-keçi otlatmasından fazla etkilenmeyecek ormanlık alanların, otlatmaya açılması İlimiz için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ekilen alanlar içerisinde yem bitkilerine ayrılan payın arttırılması gerekmektedir. Hayvancılık işletmelerinin ihtiyaç duydukları kaba yemi mutlaka kendi arazilerinde üretmeleri sağlanmalıdır.” Toplantıya Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, bölge illeri birlik başkanları ve birlik üyeleri katıldı.

Kaynak: İHA