Almanya'da Sanal Alışverişe Uyarı Butonu Mecburiyeti

Almanya'da 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan uyarı butonu uygulaması sayesinde sanal mağazalardan alışveriş yapan tüketiciler internet dolandırıcılarına karşı daha iyi korunacak.

Online mağazaların artık her alışverişin sonunda müşterilerinden bu butona tıklayarak yapılan alışverişi onaylamalarını istemesi gerekecek. İnternet mağazaları böylece alışveriş tamamlanmadan önce satın alınan ürün ve toplam bedel hakkında tüketicileri açıkça bilgilendirmek zorunda olacak.

Uyarı butonu çözümüyle müşteriler hem neyi aldıklarını bilecek hem de yaptıkları alışverişin bedel karşılığı olduğunu bilerek satın alma işlemini tamamlamış olacak. Federal Tüketici Bakanı Ilse Aigner yeni düzenleme hakkında yaptığı açıklamada, “Onay butonu internet kullanıcılarını farkında olmadan düştükleri abonelik tuzaklarına karşı koruyacak. Böylelikle birçok internet dolandırıcısının eli kolu bağlanmış olacak.” diye konuştu.

Almanya'nın öncülük ettiği yeni uygulama 2013 yılının sonuna kadar AB genelinde de yürürlüğe girmiş olacak.

SÖZDE ÜCRETSİZ KANDIRMACASI BİTECEK

Sanal dolandırıcılar bugüne kadar internette serbestçe hareket edebiliyor ve tüketicileri ücretsiz ürün vaadiyle kendi web sayfalarına çekebiliyordu. Bu sözde ücretsiz ürün ya da hizmetlerden yararlanabilmek için tüketicilerden kişisel bilgilerini vermesi talep ediliyordu. Ancak asıl acı sürpriz bundan sonra başlıyor ve iyi niyetli kullanıcılara e-mail ya da posta yoluyla sözde onaylanmış satış sözleşmelerine dayanarak abartılı meblağlara ulaşabilen faturalar gönderiliyordu. Kesilen faturaları ödemeyen tüketiciler haciz takip büroları aracılığıyla taciz ediliyor ve gecikme faizi eklenen yeni faturalarla karşı karşıya kalıyordu. İstemediği ürünü satın alan tüketiciler bundan kurtulmak için hukuki süreç başlatarak, ayrıca avukat masrafı ödemek zorunda kalıyordu .