Neonazi Dosyalarının İmha Edilmesi İlk Defa Yargıya Taşındı

Almanya'da Türklerin öldürülmesinin arkasında olduğu ortaya çıkan Neonazi terör örgütü ile ilgili belgelerin imha edilmesi sebebiyle ilk kez suç duyurusunda bulunuldu.

Mahkemeye başvuran Saksonya Eyalet Parlamentosu Yeşiller Milletvekili ve partinin Hukuk Politikaları Sözcüsü Johannes Lichdi, kamu görevlisi olarak resmi belgeleri yok edene, hasar verene veya kullanılamaz hale getirene 5 yıl hapis ya da para cezası istenebileceğini söyledi.

Johannes Lichdi, görevini 1 Ağustos 2012 itibariyle bırakacak olan Saksonya Anayasa Koruma Dairesi Başkanı Reinhardt Boos, vekili Olaf Vahrenhold ve dairenin bazı çalışanlarına yönelik suç duyurusunda bulundu. Lichdi, NSU terör örgütünün ortaya çıkmasından sonra, Saksonya eyaletinde Neonazilere ait olan 800 tane belgenin yok edilmesini ve bu imhaların da Veri Koruma Yasalarına göre yapıldığının iddia edilmesini ‘inanılmaz bir süreç’ olarak değerlendirdi.

Bir haftadan beri Yeşiller Partisi olarak eyalet Anayasa Koruma Dairesi’nde ve Kriminal Daire’de her türlü dosyalara yönelik imhaların durdurulmasını talep ettiklerini belirten Lichdi, “Soruşturma süreci boyunca dosyaların imha edilmemesi aslında tabii olmalıdır. Buna rağmen İçişleri Bakanı Markus Ulbig, bugüne kadar devam eden imhaları önlemek için herhangi bir talimat vermedi.” şeklinde eleştirilerini dile getirdi. Saksonya Eyalet Anayasa Koruma Dairesi geçtiğimiz haftalarda imhaları doğrularken, dosyaların doğrudan terör hücresi NSU ile bir bağlantısı olmadığını açıklamıştı. Anayasa Koruma Dairesi ve İçişleri Bakanlığı imhanın görev talimatı olarak yerine getirildiğini ve bunun 2000 yılında Veri Koruma Dairesi tarafından kabul edildiğini bildirdi.8’i Türk olmak üzere toplam 10 kişiyi öldüren ve onlarca banka soygunu gerçekleştiren NSU terör hücresinin üyeleri Beate Zschaepe, Uwe Börnhardt ve Uwe Mundlos’un, 1998 yılında kayıplara karıştıktan sonra Saksonya eyaletinde ikamet ettikleri ortaya çıkmıştı. Ayrıca sayıları onlarca olarak ifade edilen banka soygunların 10’unu NSU yine bu eyalette gerçekleştirdiği tespit edilmişti .