İnönü ve Lozan Yenimahalle'de Unutulmadı

Yenimahalleliler, Lozan Barış Antlaşması’nın 89. yıl dönümünü etkinliklerle kutladı.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “İnönü ve Lozan” konulu panele eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, emekli Büyükelçi Onur Öymen ve Doç. Dr. Hüner Tuncer konuşmacı olarak katıldı.

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu’nun yönetiminde gerçekleşen paneli, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş izledi

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, büyük devletlerin ulusal kahramanlarına sahip çıktığı sürece büyüyeceğini belirterek, İsmet İnönü’nün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi. Kanadoğlu, "Bir ulusal kahramanımız olan İsmet İnönü’yü, Lozan vesilesiyle yeniden anmayı görev sayıyoruz “dedi.

Lozan Barış Antlaşması'nın Türkiye açısından değeri ve İsmet İnönü'nün Lozan için verdiği mücadeleden bahseden Tuncer, Lozan Barış Antlaşması'nın 1919 ve 1939 döneminde barışa hizmet eden tek antlaşma olduğuna dikkat çekti. Tuncer, "Bu antlaşmayı hazırlayan devletlerin her ikisi de yenen devletlerdir. Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanmış olduğu bir zaferdir. Antlaşma, Türkiye’nin diplomasi masasında zafer kazandığı ve bağımsızlığının tapusunu aldığı bir antlaşma olmuştur” diye konuştu.

Lozan Barış Antlaşması'nın değerini anlamak için önce Lozan öncesi ve sonrasını iyi anlamak gerektiğini söyleyen eski Büyükelçi Öymen ise, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün Lozan ve ülke uğruna büyük mücadeleler verdiklerini kaydetti.

İnönü’nün Lozan’da baskılara karşı verdiği mücadeleyi anlatan Öymen,"İsmet Paşa, Lozan Barış Antlaşması öncesi birçok baskıya göğüs germiştir. Devlet adamları baskılara boyun eğmeden direnmesini bilen insanlardır. Atatürk ve İsmet Paşa cesaret ve gerçekçilikle Türkiye'yi eşit bir hale getirmek için her şeye hazırlardı. Türkiye yine Lozan'daki hedefine dönecektir" dedi

Soysal da, Lozan'ı bilen bir toplumun karamsarlığa düşmemesi gerektiğini belirterek, "Biz yenilmez bir toplumuz. Cumhuriyeti yaşatacağız. Cumhuriyeti yaşatmak, Türkiye'yi yaşatmaktır" şeklinde konuştu

Panel sonunda bir konuşma yapan Başkan Yaşar, Lozan Barış Antlaşması’nın Türk tarihinde bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, “Lozan Barış Antlaşması tarihimiz için bir dönüm noktasıdır, Türk ulusunun kaderini belirleyen bir mihenk taşıdır” diye konuştu

Lozan Antlaşması’nın Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanmış olan antlaşmalar arasında bugün yürürlükte olan ve geçerliliğini koruyan tek antlaşma olduğunun altını çizen Yaşar, “Lozan, Birinci Dünya Savaşı’nda yenildikten sonra ülkesinin istila edilmesine karşı bütün varlığı ile direnen ve neticede şerefli bir barış antlaşması imzalamayı başaran bir ulusun eseridir. Bunun dünya üzerinde başka bir örneği yoktur” dedi.

Lozan Antlaşması’nın yıl dönümü nedeniyle Yenimahalle Ragıp Tüzün Parkı’nda da Atatürkçü Düşünce Derneği Yenimahalle Şubesi tarafından bir söyleşi düzenlendi.

Söyleşide konuşan Prof. Dr. Ali Ercan, Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki önemine değinerek, “Savaşlarda kazanılan zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi masasında netleştirilmiş, Türkiye Cumhuriyeti uluslararası platformda da bağımsızlığını tescillemiştir” diye konuştu.

Kaynak: İHA