Ramazan Ayı İçin Beslenme Uyarısı

Ergani Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Akatay, Ramazan ayı dolayısıyla beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Akatay, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı boyunca gündüz süresinin uzun olması nedeniyle uzun süre aç kalınacağına dikkati çekerek, sağlıklı bir şekilde Ramazan ayını geçirebilmek için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Sahurda ve iftarda aşırı yemenin, kilo almaya neden olacağını kaydeden Akatay, şöyle konuştu:

''Oruç, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Uzun süre besin tüketilmemesi halinde metabolizma savunmaya geçecek ve çalışma hızını düşürecek. Ramazan ayında tüketilen öğün sayısının artırılması ve yürüyüşler sayesinde metabolizma hızı düzene girecektir. Ramazan ayı boyunca dengeli beslenme programı uygulanırsa, yani öğünler metabolizmanın çalışma hızına göre düzenlenirse Ramazan ayı boyunca kilo verilebilir.''

Akatay, iftardan sonra en az bir kez ara öğün yapılması ve öğünlerde süt grubu ve meyve bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Meyvelerin kabuklu tüketilmesinin bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayacağını anlatan Akatay, dengeli beslenmenin yanında iftardan sonra kalbi yormayacak 30-40 dakikalık yürüyüşler yapılması gerektiğini de bildirdi.

Oruç tutarken mutlaka sahura kalkılması gerektiğine vurgu yapan Akatay, ''Aksi halde gün içinde yorgunluk, baş ağrısı, dikkatsizlik görülebilir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynağı besinler tüketilmesi gün boyunca kendinizi daha tok hissetmenize yardımcı olur. Sahurda salataya ağırlık verilmesi ve protein kaynağının tüketilmemesi halinde günün erken saatlerinde acıkmaya neden olacaktır'' diye konuştu.

Muhabir: Ekrem Senvar / Nurten Aslan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA