Abdullah Gül Üniversitesi'nin Eğitim, Kültür ve Sosyal Merkezi Olarak Hizmet Verecek

Tevfik Işık - Cumhuriyet döneminin ilk ve en büyük sanayi kuruluşlarından Sümerbank Bez Fabrikası'nın atıl tesisleri, Abdullah Gül Üniversitesi'nin eğitim, kültür ve sosyal merkezi olarak hizmet verecek.

Kayseri'de 1935'te Rus mühendislerce kurulan, Türkiye'nin kurduğu ilk fabrika olarak bilinen Sümerbank Bez Fabrikası, 1999'da üretimini durdurdu. Üretimini durdurduktan sonra Erciyes Üniversitesi'nce müze ve bilim merkezine dönüştürülerek yaşatılması planlanan fabrikaya ait tesisler, önce büyükşehir belediyesine, daha sonra Erciyes Üniversitesi'ne devredildi ancak bugüne kadar fabrikanın tarihe tanıklık eden tesisleri değerlendirilemedi.

Son olarak AGÜ tarafından devralınan fabrika tesisleri, virane görünümünü koruyor. Fabrikanın üretim bölümleri adeta canlı müze gibi tarihe ışık tutuyor. Savaş sonrası terk edilmiş yerleşim birimlerini andıran fabrikada üretimde kullanılan makineler bile halen yerini koruyor. Tesislerde resmi yazışmalar, personele ait evrak ile fabrika çalışanlarının kullandığı birçok eşyaya rastlanabiliyor.

49 yıllığına AGÜ'ye tahsis edilen fabrika ve arazisinin eğitime hizmet etmesi için çalışmalar sürdürülüyor. AGÜ tarafından ''eğitim merkezi, sosyo-kültürel ve rekreasyonel merkez'' haline getirilmesi hedeflenen fabrika, üniversitenin ilk öğrencilerine de ev sahipliği yapacak.

AGÜ'nün ilk öğrencileri, 2013-2014 akademik yılında fabrikanın eski depolarından dönüştürülen dersliklerde ders başı yapacak. Fabrikanın eski tesisleri aslına uygun restore edilerek konferans merkezi, araştırma merkezleri, laboratuvarlar ve müze gibi mekanlara dönüştürülecek.

-''Sosyal ve yaşayan bir kampüs yapacağız''-

AGÜ Genel Sekreteri Melih Rüştü Çalıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk sanayi kuruluşlarından biri olan tesisin üniversitelerine devredilmesinin çok büyük anlam ifade ettiğini belirtti.

Tesisi en iyi şekilde değerlendirmeyi arzu ettiklerini ifade eden Çalıkoğlu, bunun için 1 yıldır çalışmalar yürüttüklerini, fabrika tesisleri ve arazisinin eski anlamını kaybetmeden eğitim merkezine dönüştürülmesini amaçladıklarını kaydetti.

Çalıkoğlu, şöyle devam etti:

''Burası her anlamda 21. yüzyıl Türkiyesinin eğitim alt yapısını oluşturacak AGÜ'nün eğitim yuvası olacak. Yaklaşık 300 dönüm arazinin kendi yetişmiş florası var. 70-80 bin metrekarelik binalar var. Burası Türkiye'nin en büyük restore edilmiş üniversite kampüsü olacak. Projenin ilk etabında gelecek yıl eğitime başlayacağımız kampüsümüzü oluşturuyoruz. Küçük binaları eğitim ve yönetim binalarına dönüştüreceğiz. Buranın ruhuna ve yapısına uygun yeni bina inşa edeceğiz. İkinci ve üçüncü etap çalışmalarının ardından burası Kayseri ile birlikte yaşayan bir kampüs olacak. Amacımız burayı şehirden koparıp içine kapanık bir kampüs haline getirmek değil, sosyal ve yaşayan bir kampüs yapacağız.''

Üniversite bünyesinde daha önce kurulan Hayat Boyu Öğrenme Merkezi'nin faaliyetlerine Sümer Kampüsü'nde devam edeceğini, Yabancı Diller Yüksekokulu'nun eğitime burada başlayacağını ifade eden Çalıkoğlu, fabrikanın enerji santralinin konferans salonu olacağını, döküm fabrikasının müzeye dönüştürüleceğini belirterek, ''Çalışmalar bittiğinde yaşayan kampüs kentin bir değeri olacak, şehirle birlikte yaşayacak'' dedi.

Restorasyon için Türkiye'nin en büyük firmalarıyla çalışacaklarını, çalışmaların hayırseverlerin desteğiyle yürütüleceğini bildiren Çalıkoğlu, projenin ilk etabının gelecek yıl, tamamının 3-4 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.

-Turgut Özal'ın staj yaptığı fabrika-

1933'te Türkiye ile SSCB arasında yapılan 8 milyon dolarlık kredi anlaşması sonrası 20 Mayıs 1934'te Kayseri'de temeli atılan Sümer Bez Fabrikası, 16 Eylül 1935'te üretime başladı.

1999'da üretimini durduran, 64 yılda 36 bin kişiye istihdam sağlayan fabrika, Türk Silahlı Kuvvetleri ile çok sayıda kamu kuruluşunun tekstil ihtiyacını karşıladı. Sümer Bez Fabrikası, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a İTÜ Elektrik Mühendisliği'nde öğrenci olduğu 1945 ile 1946 yıllarında staj olanağı sundu.

Yayıncı: Hande Cankar
Kaynak: AA