İran Dışişleri Bakanı Salihi'den 'myanmar' Açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, "Myanmar'da Müslümanların öldürülmesinden dolayı Tahran'ın ciddi endişeleri var" dedi.

Bakan Salihi, Tahran’da düzenlenen Uluslararası Bilim Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Eylül ayında Tahran'da düzenlenecek Bağlantısızlar Hareketi (NAM) zirvesini değerlendirdi. Salihi, NAM’ın, Birleşmiş Milletler'den sonra en önemli uluslararası örgüt olduğunu ve ülkelerin haklarını koruması gerektiğini belirtti.

NAM’ın uluslararası arenadaki nüfuzunu arttırmak için daimi bir genel sekreterlik kurulması gerektiğini ve bunun kolay olmayacağını belirten Salihi, "Gelecekte bu hedefe ulaşmak için çaba sarf edeceğiz. Tahran’daki NAM zirvesi, İran’a yapıcı bir rol oynamak için uygun fırsatı sağlayabilir" dedi.

ABD ve Batı ülkelerini eleştiren İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, "Bazı güçleri, dünyayı yönetme tekelinden uzaklaştırma vakti gelmiştir. Küresel yönetimde köklü bir değişiklik, bu amaç için gereklidir. Günümüzde ana kriterlerin maneviyat ve insanlığa dayalı olması gerekmektedir" diye konuştu.

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletindeki Müslümanları hedef alan şiddet olaylarına değinen Salihi, "Müslümanların öldürülmesinden dolayı Tahran'ın ciddi endişeleri var. Tahran yönetimi, bu üzücü olayların araştırılmasını talep etti. Bu konunun gerçek manada ele alınması gerekmektedir. İran, Myanmar'da olanların ciddi bir sorun olduğuna inanıyor" ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA