Yaş Meyve Sebze İhracatçıları, Önümüzdeki Sezonu Değerlendirdi

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında kalıntı krizi yaşamaması için Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, üretim bölgelerinde üreticilerle biraraya gelerek verimli bir dönem geçirmek için çalışma başlattı.

Kurul, bu amaçla Ege Bölgesi’ndeki ilk toplantısını Türkiye’nin sofralık üzüm üretim merkezi olan Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yaptı.Alaşehir Ticaret Borsası’nda düzenlenen Sofralık Üzümde Hasat Öncesi Değerlendirme Toplantısı'nda, ihracat sezonu başlamadan önce izlenmesi gereken yol haritası belirlendi. Erken hasat, bağda ürün işleme ve teşvikler konularında ortak çalışmaya karar verildi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı’nın, “Çocuklarımıza yedirmediğimizi, başkasına yedirmeyelim.” sözü de ortak kabul gördü.Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğuna işaret eden Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, sektörün 2023 yılı hedefininse 10 milyar dolar olduğunu, buna ulaşmak için ortak çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Üretimin yoğun olduğu bölgelerde üreticiyle biraraya gelmek istediklerini belirten Kaçmaz, “Bu toplantıların ilkini Alaşehir’de gerçekleştiriyoruz. Amacımız, 2023 hedefine daha önce ulaşmak. Yaş meyve ve sebze üretiminin yoğun olduğu bölgelerde üreticilerimizle ihracatçılarımızı daha yakından tanıştırmayı, sorunları yerinde görmeyi ve paydaşlar olarak birlikte çözmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Alaşehir’in sofralık üzüm üretiminde marka olduğunu vurgulayan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise ihracatçıların ilçeyi önemsediğini, bu sebeple Türkiye’de kurulu altı tane yaş meyve sebze ihracatçıları birliğinin Alaşehir’e geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin yıllık 3,5 milyon ton yaş meyve ve sebze ihraç ettiğine dikkat çekerek, “Yaş meyve sebze ihracatının 1,5 milyon tonu Rusya’ya gidiyor. Bu pazarda yaşanabilecek daralmada en çok üretici ve ihracatçı, dolayısıyla ekonominin tüm kesimleri etkilenir. Bazı stratejik ürünlerde ihracat olmazsa üretim durur. Bu ürünleri üreten üretici ve aileleriyle birlikte milyonlarca insanın hayatı çok ciddi etkilenir.” şeklinde konuştu.

'İHRACATÇININ İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRDIK'

Alaşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Soygür de ihracat için gerekli bütün kurumları 2005 yılında tek binada topladıklarını, ihracatçının 15 dakikada işlerini tamamlayabileceği bir altyapı kurduklarını anlattı. Soygür, 2011 yılında Alaşehir’den 172 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, bölge ürününün çeşitlendirilmesi ve kalitenin arttırılması için çalışma yürüttüklerini belirterek, “İhracatçı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre ürün alırsa sorun çözülür.” dedi.

Toplantıda ayrıca Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, gıda güvenliği konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı .