Yörük Ali Efe Evi Müzesi’ne 11 Yıl Sonra Borç Şoku

Kurtuluş Savaşı ve Aydın’ın önemli simalarından Yörük Ali Efe’nin 2001 yılında müzeye dönüştürülen evi için yüklenici firmaya alacağının bir bölümünün ödenmediği ortaya çıktı.

Geçen 11 yıllık süre içerisinde 28 bin 969,49 TL’ye yükselen 4 bin 838,31 TL’lik borç İl Özel İdaresi tarafından ödenecek. Yenipazar’da bulunan ve dönemin Kültür ve Turizm Bakanı İstemihan Talay tarafından 08 Haziran 2001 tarihinde ziyaretlere açılan Yörük Ali Efe Evi Müzesi’nin restoresinden kalan ve geçen 11 yıllık süre içerisinde 28 bin 969,49 TL’ye yükselen 4 bin 838,31 TL’lik borç Aydın İl Genel Meclisi’nin gündemine taşındı. 1999 yılında başlanılan onarım, teşhir, tanzim işinden kalan ödenek yetersizliği sebebiyle faiziyle yaklaşık 7 kat artan borç, İl Genel Meclisi’nde tartışmalara neden oldu.

Yenipazar merkez Çarşı Mahallesi Yörük Ali Efe Caddesi üzerinde bulunan 4 bin 832 metrekarelik bir bahçe içerisinde yer alan Yörük Ali Efe Evi'nin müze olarak restorasyonu, 1998 yılı yatırım programında yer aldı ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca uygun görüş verilmemesinden dolayı İl Daimi Encümenliği bu yatırımı 10 bin TL ödeneği ile birlikte 1999 Yılı Yatırım Programına devretti. Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün Yörük Ali Efe Müzesi Onarım ve Teşhir Tanzim İşi giderlerinin Aydın’daki ören yerlerinden karşılanması gerektiği bildirmesi üzerine İzmir Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nce hazırlanan 93 bin 723 TL'lik restorasyon projesinin ihalesi 13 Aralık 1999 tarihinde İl Özel İdaresi Encümenliği'nde gerçekleştirildi.

1999 yılında restorasyonu başlayan Yörük Ali Efe Evi Müzesi, 08 Haziran 2001 tarihinde dönemin Kültür ve Turizm Bakanı İstemihan Talay tarafından ziyaretlere açıldı.

Aydın ve Kurtuluş Savaşı’nın önemli simalarından olan Yörük Ali Efe’nin müzeye dönüştürülen evi için hayata geçirilen projenin tamamlanmasının ardından yıllar sonra yüklenici ilgili firmaya ödenek yetersizliği nedeniyle 4 bin 838,31TL’nin ödenmediği ortaya çıktı. Firmanın tahsil edemediği alacağı için 2011 yılında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne müracaat etmesi sonucu, konu Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Döner Sermaye İşletmesi Genel Müdürlüğüne iletildi. Dosyayı inceleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 07 Aralık 2011 tarihli yazısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aydın Valiliği arasında o dönem imzalanan “Yörük Ali Efe Müzesi Onarım ve Teşhir Tanzim İşi Giderlerinde Ören Yerlerinin Gelirlerinin Kullanılmasına İlişkin” protokol kapsamında ödemenin Aydın Valiliği'nce yapılması istedi.

Yörük Ali Efe Evi Müzesi’nin restoresinden kalan ve geçen 11 yıllık süre içerisinde 28 bin 969,49 TL’ye yükselen 4 bin 838,31 TL’lik borcun Aydın İl Özel İdaresi tarafından ödenmesi konusu İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarında meclis gündemine taşındı. İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç başkanlığında toplanan 46 meclis üyesi, hararetli tartışmaların yaşandığı oturumun ardından firmaya yapılacak ödemenin Aydın 1. İcra Müdürlüğü’nde yapılacak hesaplama tablosunda belirlenecek şekilde yapılmasını öngören gündem maddesini oy birliği ile Özel İdare Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

“AYDIN’IN ONURUNU KORUMAK GÖREVİMİZ”

İl Genel Meclisi toplantısının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Hayri Güleç, böyle bir konunun gündeme gelmiş olmasından dolayı çok üzgün olduğunu söyledi.

Konunun bunca sene unutularak kendilerine kadar gelmesine bir anlam veremediğini belirten Güleç, “Bu yaşananlar Aydın için ayıp. Yörük Ali Efe ve arkadaşları Aydın ve Türkiye’nin kurutuluşu için Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir mücadele örneği sergiledi. Kuvayi Milliye’nin oluşmasına katkı sağlamış bir insanın böyle bir şeyle anılması çok utandırıcı. Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının mücadelesi Aydın’ın onurudur. Aydın’a bunu yaşatanların büyük vebal altında. Bu durumdan daha önceden haberimiz olsaydı konu dillendirilmeden hemen çözerdik. Bu onuru temizlemek Aydınlılar ve İl Genel Meclis’in görevidir” dedi.

Kaynak: İHA