Köy Sakinleri, Köylerinde Kurulması Planlanan Tavuk Atıklarını Enerjiye Dönüştürecek Tesisi Protesto Etti

Bolu'da köy sakinleri köylerinde kurulması planlanan katı atık yakma tesisini protesto etti.

Tavuk atıklarını yakarak enerjiye dönüştürecek tesisin kurulacağı arazide toplanan, ''Bizleri hafife almayın'', ''Otoyolu kenarına bu fabrika yakışır mı'' yazılı dövizler taşıyan Çaydurt köyü sakinleri, basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan emekli öğretmen Nazire Çelik, tesisin kurulmaması için yasal yollara başvuracaklarını ve eyleme devam edeceklerini söyledi.

Tesisin tarım yapan köylüleri mağdur edeceğini öne süren Çelik, tesisinin yerleşim yerinden daha uzak bir noktada kurulması gerektiğini bildirdi.

Çelik, tesisin tavuk gübrelerinin yakılmasıyla enerji üreteceğini belirterek, ''Tesisin kurulmak istendiği bölge olan Çaydurt köyü ve çevresinde yaklaşık 5 bin insan yaşamaktadır. Çaydurt köyü, 2 ilköğretim okulu ile 45 köyün merkezi konumunda olan ve gelecekte de belde olmaya aday bir yerleşim merkezidir. Tesiste yakılması düşünülen tavuk pisliklerinin kokusunu tüm Bolu halkı bilmektedir. Ayrıca tavuk gübresinin taşınması sırasında ortaya çıkacak koku, çevreye vereceği pis görüntü, yanması sırasında açığa çıkan gaz nedeniyle yöre halkına, çocuklarımıza, tarlalarımıza, ortak yaşam alanımıza vereceği zarar oldukça fazla ve endişe vericidir'' şeklinde konuştu.

Köy halkının ''2. sınıf vatandaş'' olarak görüldüğünü öne süren Çelik, şöyle devam etti:

''Yüzyıllardır atalarımızdan devraldığımız, bundan sonra da çocuklarımıza temiz ve yaşanılabilir şekilde devretmek zorunda olduğumuz yöremiz üzerinde değerli devlet yetkilileri kadar bizim de söz sahibi olma hakkımız vardır. Yetkililere bu fabrikanın yapılacağı yerleşim yeri dışında alternatif yerler göstermemize rağmen; kokusuyla, görüntüsüyle, çevreye vereceği zararla yöre halkının yaşamını önemli ölçüde etkileyecek yerleşim yerine yapılması konusundaki ısrarcılığı ve yöre halkının yok sayılmasını anlayabilmiş değiliz.''

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Muhabir: Abdülhamid Hoşbaş

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA