Balkaner, Ergenekon Davasında Tanıklık Yaptı

Ergenekon davasında batık Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner tanık sıfatıyla ifade verdi.

Korkmaz Yiğit'in, aralarındaki bir alacak verecek meselesinden dolayı Veli Küçük'ü hakem olarak tayin etmek istediğini belirten Balkaner, borcunu ödediği için bu teklifi reddettiğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının bugün görülen 205. duruşmasında, Bankacılık Yasası’na muhalefet etmekten hükümlü batık Yurtbank’ın eski sahibi Ali Avni Balkaner tanık olarak dinledi. Balkaner, Korkmaz Yiğit'in sahibi bulunduğu Bankexpres ile kendi bankası olan Yurtbank arasında karşılıklı olarak 8'er milyon dolar kredi aldıklarını söyledi.

Kredi borçlarının ödenme zamanında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından bankalara el konulmaya başlandığını belirten Balkaner, Yiğit'in bankasına daha önce el konulduğunu anlattı. Bu nedenle kendisine ait borcun 4 milyon dolarını nakit ödedikten sonra geriye kalan 4 milyon dolar için de el konulmasın diye nakit ödemek yerine çeşitli teminatlar verdiğini söyledi.

Balkaner, "Daha sonra Korkmaz Yiğit, ödediğim nakit 4 milyon doların başka bir borcumun karşılığı olduğunu söyledu. Bu borcun kredi borcundan ayrı tutulmasını isteyerek 4 milyon doları tekrar ödememi istedi." dedi.

Bu nedenle mahkemelik olduklarını belirten Balkaner, "Yargıtay, benim lehime karar verdi." ifadesini kullandı.Buna rağmen bir gün Yiğit tarafından bu konu ile ilgili olarak kendisinin yemeğe davet edildiğini belirten Balkaner, yemekte sevdiği ve değer verdiği Veli Küçük paşanın da olduğunu duyduğu için gittiğini söyledi.

Balkaner, "Ancak Korkmaz Yiğit, aramızda var olduğunu iddia ettiği alacak meselesi nedeniyle Veli Küçük'ü hakem tayin etme teklifinde bulundu. Ancak ben borcumu ödemiştim, yemek bile yemeden kalktım. Veli Küçük’ün bana herhangi bir baskısı da olmadı, bir talebi de olmadı.” dedi.

Balkaner, ifadesinde Ergenekon davasının tutuklu sanığı Veli Küçük'ü, emekli olmadan önce kendi şirketinde çalışan bir müdür tarafından duyduğunu söyledi.

Sahibi bulunduğu 30 şirketin güvenliğinin tek bir merkezden yönetilmesini arzuladığını ve bu merkezin başına da Veli Küçük'ü yerleştirmek istediğini belirten Balkaner, Küçük'ün, kendi şirketi yerine emekli olduktan sonra Finansbank ile anlaştığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk’un “Neden Veli Küçük’ü çağırmış? Size etki edebileceğini mi düşünmüş. Ya da mafyavari bir amaç mı?” şeklindeki sorusuna Balkaner, “Ne düşündüğünü bilmiyorum. Veli Küçük sevdiğim bir insan, büyüğüm” dedi.

Balkaner'in ardından Genelkurmay Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı’na bağlı İşletme Şube Müdürlüğü’nde sistem işletme subayı olarak görev yapan Üsteğmen Erhan Sakallı tanık olarak dinlendi. Sakallı'ya ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın sistem üzerinde hazırlanması halinde silinip silinemeyeceği soruldu.Sistem üzerinde hazırlanan bir belgenin güvenli sil işlemine tabi tutulsa bile tamamen yok edilemeyeceğini belirten Sakallı, "Geceden geceye yedekleri alınır. Eğer yedek alınmadan belge hazırlanmış ve silinmişse geri getirilemez ancak yedek alınmışsa istendiğinde tekrar bulunabilir. Alınan yedekler kartuşlarda saklanır. Bu kartuşlardan sorumlu olan görevlilerin bir belgeyi silmesi mümkün değildir. O kartuşun yok edilmesi gerekir. O zaman da bir aylık yedeklemeniz kaybolmuş olur" diye konuştu.

Tanık ifadelerinin dinlenmesinin ardından duruşma yarına ertelendi. Yarın görülecek olan duruşmada da tanık dinleme işlemine devalm edilecek .