Azeri İnsan Hakları Savunucusunun Tutuklanması, Moskova’da Protesto Edildi

Azerbaycan’ın ünlü insan hakları savunucuların Hilal Memmedov’un Bakü’de uyuşturucu ticareti yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine konulması, Moskova’da protesto edildi.

Rusya İnsan Hakları örgütleri ve Moskova’da yaşayan bir grup Azeri diasporası temsilcisi tarafından Azerbaycan’ın Moskova büyükelçiliği binası karşısında düzenlenen eylemde, Hilal Memmedov’un serbest bırakılması talep edildi. Hilal Memmedov’un Azerbaycan’ın güneyinde yaşayan Talış etnik azınlıklarla ilgili yapmakta olduğu kültürel ve tarihi çalışmalarından dolayı tutuklandığını savunan eylemciler, “Talış kültürünü araştırmak suç mu?”, “Hilal Memmedov’a özgürlük”, “Siyasi tutuklulara özgürlük”, “Dini inancından dolayı tutuklanan 80 siyasi tutukluya özgürlük” sloganları attı, pankartlar açtı. Katılımcı sayısının 16 kişi ile sınırlı olması dolayısıyla göstericilerin büyük kısmı eylemi uzaktan seyretmekle yetindi.

İHA’ya açıklamada bulunan Talış Halkının Canlanışı Hareketi Lideri Fahreddin Abbaszade, “Hilal Memmedov, sırf Talış olduğu ve Talış kültürüyle ilgili çalışmalar yaptığı için tutuklandı. Dinine bağlı olan bu insanı uyuşturucuyla suçlamak akıl dışıdır. Şimdi bir suç unsuru ortaya atarak onu vatana ihanetle suçluyorlar. Azerbaycan’da Stalin rejiminden daha kötü bir baskı rejimi yaşanıyor. Artık sabrımız taştı. Hilal’in serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Rusya Vatandaş Dayanışması Komitesi Başkanı Svetlana Gannuşkina ise, “Hilal Memmedov, siyasi görüşlerinden dolayı kanunsuz şekilde tutuklandı. Onun cebine Azeri polisler tarafından zorla uyuşturucu konuldu. Daha Sonra vatana ihanetten suçlanmaya başlandı. Kendisine cezaevinde işkence yapıldığı bilgilerini de aldık. Azerbaycan hükümetinden bu rezalete Son vermelerini ve Hilal’i serbest bırakmasını talep ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA